07.08.2015 | 11:02
Синът на Първанов и секретарката му купили задлъжнял хотел в Кюстендил
Ивайло Първанов дал 207 хил. лв. за 49% от акциите, останалите са собственост на Марияна Добрева

Синът на лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов – Ивайло и дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев – Марияна, която беше секретарка на Първанов са купили задлъжнелия с над 3 млн. лв. хотел “Стримон Спа” в Кюстендил със заеми и спестявания. Това стана ясно от обясненията на Георги Първанов пред бТВ.

За сделката още в началото на юни съобщи регионалният вестник “Струма”, а бТВ търси отговор как 27-годишният син на експрезидента е успял да събере нужните пари за рисковото бизнес начинание. Сайтът “Биволъ”  писа, че те са дошли от комисионните по проваления проект “Южен поток”.

Децата на едни от емблематичните имена на БСП са придобили всички 7539 акции на “Стримон Спа” АД, което е собственик на хотела, от предишния му собственик габровския бизнесмен Иван Лесев в началото на юни 2015 г.

Сделката е за 207 хил. лв. платени кеш и поемане на задължения за над 3 млн. лв., посочи Георги Първанов. Синът му Ивайло държи 49% от акциите, а останалите са на Марияна Добрева. Тя не е посочила до момента колко е платила. Брат й – депутатът от БСП Кирил Добрев също пази мълчание по случая.

Според Търговския регистър собствеността върху акциите е прехвърлена на 4 юни 2015 г. с джиро. Марияна Добрева придобива 3770 от тях, а Ивайло Първанов – останалите 3769. Ден по-късно е проведено общо събрание на новите акционери, на което те са избрани в съвета на директорите, а Лесев е освободен по собствено желание заедно със съпругата му Христинка Лесева.

В средата на юни в директорския борд влиза и Марияна Жекова Манолова. Седмица преди изповядването на сделката, старият собственик тегли заем от “Уникредит Булбанк” за да могат да бъдат погасени натрупаните дългове. Заемът е поет като задължение и от новите собственици Ивйло Първанов и Марияна Добрева. Шефът на банката Левон Хампарцумян отказа коментар пред бТВ.

Финансирането

Парите за придобиването на хотела идват от собствени средства, дивиденти и заем от фирма “Айви СМ”, която е собственост на синовете на Първанов. Това става ясно от отговора на Ивайло Първанов, изпратен до бТВ.

Чистата печалба на фирмата, която се занимава с поддръжка на компютърни системи, за времето на нейното съществуване от 2009 г. досега възлиза на 272 хил. лв., показват финансовите й отчети, публикувани в търговския регистър.

“Фирмата на моите синове има печалба, която е достатъчна, за да бъдат изплатени тези 207 хил. лв., които са взети като заем. Синът ми прави една рискова инвестиция”, смята Първанов. Пред телевизията Първанов уточни, че той и съпругата му са помогнали на сина си с около една трета от сумата платена за покупката на хотела. Това означава, че би трябвало да са дали около 60 хил. лв. В същото време декларациите му, подадени пред Сметната палата, сочат, че той няма такива спестявания, отбеляза бТВ.

Имам 30-годишен трудов стаж, като през последните 20 години съм заемал високи позиции, така че имам тези спестявания, реплекира Първанов, който беше президент на България от 2002 до 2012 г.

Компютърната фирма “Айви СМ”

27-годишният Ивайло Първанов е по-малкият син на Георги Първанов. Той е завършил финанси в Университета за национално и световно стопанство в София. През 2009 г. заедно с брат си Владимир и с Марияна Добрева създават компанията “Айви СМ”, която се занимава с проектиране и продажба на софтуерни продукти, изграждане и поддръжка на компютърни мрежи и др.

Печалбата на “Айви СМ” за 2013 г. е била 196 хил. лв., а за 2014 г. – 94 хил. лв. В предишните години дружеството е излизало на печалба от 1000 лв., сочат финансовите му отчети. В компанията работят трима души, единият от които е Ивайло Първанов. Той е получавал средна заплата от около 1000 лв. месечно, пресметна бТВ.

Марияна Добрева напуска “Айви СМ” през юни 2013 г. Нейният дял е изкупен от Ивайло и Владимир Първанови. Сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев е зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя участва и в управлението на приватизираната със средства от КТБ и свързвана с Делян Пеевски “Техноекспортстрой”. Фирмата е една от компаниите, които участват в избрания консорциум за строежа на газопровода “Южен поток”.

Придобивката – перлата на Кюстендил

Хотел „Стримон Спа“ е най-луксозният в Кюстендил и местните жители го наричат „перлата“ на града.  Той е единственият 5-змезден хотел в град под Хисърлъка. Хотелът е разположен в центъра на града зад галерията „Владимир Димитров-Майстора“ на имот с площ от 3899 кв.м, като застроената му площ е 797 кв.м. Хотелът е на четири етажа и разполага с.луксозни стаи и апартаменти, басейн, спа център и фитнес.

Оценката му от лицензиран оценител възлиза на 7 539 000 лева. Приходите от продажби на петзвездния хотелски комплекс “Стримон СПА” за 2014 г. са 1.78 млн. лв. при 1.73 млн. лв. година по-рано, става ясно от финансовия отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър. Печалбата за миналата година е 48 хил. лв. при 135 хил. лв. за 2013 г. Натрупаните задължения към края на декември 2014 г. са за 1.98 млн. лв., като 1.2 млн. лв. от тях са краткосрочни, се посочва още в отчета.

Кюстендилският хотелски спа комплекс се използва предимно от гости от Русия и Германия, както и от столичния елит.  През почивните дни не остава празен. От петък до неделя паркингите на хотела са пълни със скъпи коли със софийски номера. Предпочитанията на богатите столични бизнесмени към хотела били най-вече заради близостта му до София, както и заради дискретността на лукс комплекса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране