14.06.2016 | 0:01
Синдикати заплашват с блокада на летище София заради концесията
Според тях в сегашното си състояние аеропортът може да изкара 5.4 млрд. лв. за 35 години

Незабавно да бъде прекратена обявената процедура по концесиониране на летище София, тъй като то може да е достатъчно доходоносно и като държавно, призоваха в понеделник синдикалните организации на Съюза на транспортните работници в България и Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа”. В обръщение до премиера и министрите на финансите и на транспорта те заявиха, че ако не бъдат преразгледани анализите за концесията, ще предприемат протестни действия, блокада на летището и дори спиране на дейността му.

Според профсъюзите финансовите резултати на летище “София” за 2015 г. значително превишават официално обявените прогнозни резултати от приходите по време на концесията, която трябва да е за 35 години. Според техни изчисления при сегашните финансови показатели на държавното дружество, то може в сегашния си вид за предвидения период на концесиониране да изкара 5.405 млрд. лв., докато в анализа се посочват едва 2.7 млрд. лв. приходи за бъдещия частен оператор.

“При заложени инвестиции в размер не по-малко на 306.545 млн. лв. за срока на концесията за развитие и реконструкция на летище “София”, най-отговорно ви заявяваме, че при сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 млн. лв.”, се посочва в обръщението на синдикатите.

Според техни сметки, вноските в НОИ и НАП за периода на концесията са на над 590 млн. лв., а чистата печалба ще излезе 1.365 млрд. лв.. Всички тези показатели са на база “2015 г. без никакъв растеж”, се допълва в обръщението.

Според синдикатите е налице корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие летище “София”. В същото време те смятат, че е недопустимо такова стратегическо предприятие да отиде в чужди ръце. “Досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия е показал, че държавата губи стотици милиони лева, да не говорим какво губят обикновените хора”, се посочва в обръщението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране