10.07.2015 | 19:25
СИРИЗА се обяви срещу плана на Ципрас
Гръцкият премиер прие старите предложения на кредиторите и поиска 53.5 млрд. евро за 3 г.

Управляващата в Гърция партия СИРИЗА въстана срещу лидера си Алексис Ципрас, който поиска нов заем от МВФ и ЕС за идните 3 г. Срещу това той предложи реформи, които са същите, за които кредиторите настояваха в края на юни и срещу които гласуваха гърците на референдума миналата неделя. Днес гръцкият парламент трябваше да се произнесе по плана на правителството. Преди това заседаваха парламентарните групи и тогава избухна недоволството срещу Ципрас в собствените му редици.

Председателката на парламента Зои Костандопулу обяви, че ще гласува против споразумението с кредиторите. С документ, който депозираха в парламентарната група на СИРИЗА, 5-има депутати поискаха официално коалицията да поеме курс към връщане на драхмата, национализация на банките и отписване на дълга. Лидерът на Лява платформа – най-реакционната част от коалицията на радикалната левица, се обяви против плана. Предложението на правителството няма да изведе страната от безизходицата, в която се намира, не съдържа никаква перспектива, заяви Панайотис Лафазанис, който е министър на развитието в кабинета на Ципрас, предаде GRReporter. Лафазанис контролира над 20 депутати от парламентарната група на СИРИЗА.

Коалиционният партньор на СИРИЗА – Независимите гърци, също проведоха бурно заседание на парламентарната група, което дори бе прекъснато заради разразилите се страсти. Лидерът на партията и министър на отбраната Панос Каменос отиде при премиера, за да му поиска допълнителни обяснения за предложението му към кредиторите.

Планът на Ципрас обаче получи подкрепата на парламентарните групи на опозицията – на ПАСОК и на Нова демокрация. Доскорошният финансов министър в кабинета на Ципрас – Янис Варуфакис, уведоми чрез “Туитър”, че няма да участва в гласуването в парламента по семейни причини.

На практика планът на премиера за реформи повтаря почти дума по дума последното предложение на кредиторите от края на юни, преди Ципрас да насрочи референдума за 5 юли и да предизвика криза в отношенията с ЕС. Публикуваният от в. “Нафтемборики” план съвпада с огласените на 29 юни от ЕК предложения на еврогрупата като мерки, а като свиване на бюджетните разходи дори надвишава очакванията. С увеличението на данъците и съкращаване на разходите, които предлага Ципрас, ще се реализират икономии от 12 млрд. евро. Не се иска и отписване на дълг.

Финансовите министри от еврогрупата заседават днес по предложенията. Планът вече получи положителна оценка от френския президент Франсоа Оланд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране