05.02.2015 | 22:35
Скандал! Кордовска е изтеглила парите си след края на работното време на КТБ
Шефката на „Банков надзор“ в БНБ е имала и левова сметка в затворената банка, а общата й експозиция е надхвърляла лимита на гарантираните депозити

Операцията, при която изпълняващата длъжността подуправител на БНБ управляващ „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила парите си от КТБ, е извършена след края на официалното работно време на банката. Тя е осъществена на 19 юни 2014 г. – последния ден на работа на КТБ преди поставянето й под специален надзор, станало преди обед на 20 юни 2014 г.

Това означава, че Кордовска практически е взела парите си от затворена банка. Нейното теглене е извършено през каса в КТБ в 17.10 ч. Това е точно 40 минути след часа, до който всички останали клиенти са имали възможност да оперират с парите си в КТБ. Официално паричният салон на КТБ приключва работата с клиенти в 16.30 ч.

Кордовска-КТБ

На 20 юни в КТБ практически не е имало банкови трансфери, а по обед банката вече беше поставена под особен надзор именно с решение на Нели Кордовска.

Но това не е всичко

С посещението си в последния миг Кордовска е спасила парите си от „изгаряне“. Изпълняващата вече по това време (19 юни) длъжността подуправител на БНБ управляващ „Банков надзор“ е имала и левова сметка в банката. Общата сума по двете би надхвърлила лимита на паричните средства, който се гарантира от Фонда за гарантиране на влоговете.

А това означава, че ако Кордовска не е изтеглила средствата по евровата си сметка, най-вероятно е щяла да претърпи загуби. Загуби, които според наличностите по двете сметки се измерват на 5 цифрено число в лева.   Вместо това обаче шефката в БНБ, разполагайки с вътрешна информация и възползвайки се от служебното си положение, предприема действия по ликвидиране на потенциалните загуби. Механизъм, с който нормалните вложители в КТБ не е имало как да разполагат.

Броени часове, след като е изтеглила евровите си наличности и си е осигурила лимит в КТБ, гарантиран от ФГВБ, Кордовска гласува за поставянето на банката под особен надзор. И така затваря вратата пред 250 000 вложители за достъп до сметките им.

Бързи, смели, сръчни

Любопитен момент е, че Кордовска е отворила евровата си сметка само четири месеца, преди да я затвори. Тя я е захранила с две бързи операции през февруари, а през април е удвоила наличността си с още една вноска. Забележителното е, че всичките операции са касови.

Кордовска или е искала да оставя минимален брой следи от операциите си, или пък е имала значителен приход на интервал от два месеца. Приход в евро, който е „пласирала“ в КТБ.  Т.е. човекът, който смени обвинения в занижен контрол Цветан Гунев, е държал парите си в същата онази банка, която по-късно беше обявена от гуверньора на БНБ Иван Искров за пирамида.

Изводът е, че в БНБ по ръководните постове има или пълни некадърници, или пропити от корупция чиновници, които са кукли на конци, управлявани от корпулентни кукловоди. Всъщност, може би са и двете.

Мирослав Иванов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране