24.07.2015 | 13:20
Скандал! Крият заплатите на шефовете в БНБ
Договорите им били по Търговския закон

Заплатите на управителя и подуправителя на БНБ са търговска тайна, тъй като те не се водят служители на националния трезор, а работят по договор, с който им се възлага да управляват банката. Това става ясно от мотивите, с които независимият депутат Велизар Енчев внесе  поправки в Закона на Българската народна банка. Независимо, че ръководителите на БНБ се избират от Народното събрание, техните заплати остават в тайна, тъй като договорите им са по Търговския закон.

На това отгоре същите тези заплати се определят от Управителния съвет на банката, в който участват и управителят и подуправителите въз основа на информацията, която постъпва в БНБ на всеки 6 месеца, за заплатите в Уникредит Булбанк, ДСК и Пощенска банка.

Освен това управителят и подуправителите на БНБ не декларират заплатите си в годишните си отчети пред Сметната палата. Затова Енчев е внесъл предложение за промяна в закона, според което договорите на шефовете на БНБ да не бъдат по Търговския закон, който ги превръща в търговска тайна, а по Трудовия кодекс и да бъдат обвързани със заплатата на председателя на Народното събрание, а не на банкерите, както е направено със заплатата на председателя на Комисията за финансов надзор, чието възнаграждение се равнява на 90% от заплатата на шефа на парламента.

Скандалът със заплатите на управителя и подуправителите на БНБ се взриви по време на освобождаването на Иван Искров от шефския пост и избирането на Димитър Радев.

Другата седмица предстои още един скандал по тази тема, тъй като парламентът трябва да гласува тримата подуправители на Радев, двама от които – Калин Христов и Димитър Костов, са досегашни такива и заради кризата с КТБ не срещат одобрението на доста голяма част от депутатите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране