05.07.2019 | 0:01
Скандал с певица, изпяла химна на Македония без Гоце Делчев
Това станало по време на тържество в американското посолство в Скопие

Нов скандал избухна днес в Северна Македония около личността на Гоце Делчев, съобщава БНР. На тържество в американското посолство по повод националния празник на Съединените щати певицата Тамара Тодевска промени текста на химна на Северна Македония, в който се споменава Гоце Делчев, разказва Националното радио.

Вместо Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански Тодевска изпя втория комплект на химна: „Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало“. Сред гостите на тържеството били президентът Стево Пендаровски, премиерът Зоран Заев, членове на правителството, опозиционният лидер Християн Мицковски и след променения химн се чуха аплодисменти.

Бурните реакции дошли по-късно, а певицата била принудена да се извини официално от профила си във „Фейсбук“: „Непреднамерно промених текста на химна. Бях в плен на емоцията и еуфорията“, написа Тамара Тодевска.

Обединената македонска диаспора, която беше против договори с Гърция и България, поиска извинение от посолството на Съединените щати и обвини певицата, че текстът на химна е  променен преднамерено заради искането на България Гоце Делчев да бъде обявен за българин.

Извинение поднесе американското посолство в Скопие, а правителството на Зоран Заев излезе с официално становище по случая с Тодевска. „Получихме уверение от най-високо ниво, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани“, пишело в изявлението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране