13.08.2015 | 10:45
Скандал! Ципрас и Меркел си крещят по телефона
Завърнала се от отпуска и с нови сили канцлерът подпука гърците, иска гаранции за споразумението с кредиторите

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас са спорили на висок глас по време на телефонен разговор, съобщават местните медии. Меркел се завърна на работа след лятната си отпуска. Според източници от канцлерството тя телефонирала на Ципрас и между двамата се е водил спор на висок глас.Не се дават подробности за съдържанието на разговора им, но темата била споразумението на Гърция с кредиторите, което е условие за получаване на следващия помощен финансов пакет. Технически условията вече са договорени, остава политическото съгласие.

То трябва да бъде дадено от гръцкия парламент и от Бундестага. Вероятно поради това Меркел настояла Ципрас да даде повече от гаранция за принципно изпълняване на споразуменията. Споразумението между кредиторите и Атина, договорено онзи ден, бе внесено в гръцкия парламент вчера и се очаква днес да бъде ратифицирано.

Германските депутати няма да приемат повече отклонения от обещанията, дадени от Атина, и няма да гласуват нов финансов пакет, ако не е придружен с достатъчно гаранции, е дала да се разбере Меркел. Ако Ципрас откаже да гарантира, възможно е Берлин да провали даването на помощта и да осигури само временен кредит за изплащане на най-належащите задължения. Още не е ясно кога ще гласува Бундестагът.

Гърция ще действа спешно, за да приватизира до октомври пристанищата, регионалните летища и елетроразпределителното си дружество, съобщава Ройтерс, позовавайки се на подписания между Атина и кредиторите й меморандум. Според дългия 29 страници документ, от който агенцията е получила копие, приватизация в Гърция се очаква да набере 6,4 милиарда евро между 2015 и 2017 г., като тук не спадат акциите на банките.

Депутатите в гръцкия парламент ще гласуват днес споразумението с кредиторите. Самият документ бе внесен вчера. Той вече е изпратен до отделните страни от Евросъюза за ратификация.

Предстои извънредно заседание на Еврогрупата в петък, на което да бъде одобрено споразумението.

Германия може да гласува против поредния кредит за Гърция, притесняват се от Атина. По-рано от финансовото министерство в Берлин изтъкнаха, че меморандумът от 2 страници не е достатъчно ясен.

“От Международния валутен фонд колективно си подмятат ръцете във въздуха, отчаяни от програма, която просто е основана на неустойчив дълг и същевременно това е програма, по чието въвеждане работят всички”, каза бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис по повод споразумението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране