08.04.2020 | 16:01
Скандален ексшеф на БНР гласувал да получи обезщетение от 30 000 лв.
Антикорупционната комисия не вижда конфликт на интереси в действията на Светослав Костов

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество не е намерила конфликт на интереси по сигнал срещу бившия директор на БНР Светослав Костов затова, че участвал в гласуване да получи 30 000 лв. обезщетение за неползвана отпуска при напускането си като шеф на Радио София. Това се вижда от решение на КПКОНПИ, чийто председател е бившият главен прокуров Сотир Цацаров. Решението е взето на 29 януари т.г.

В сигнала срещу Костов се посочва, че той е участвал в заседание на Управителния съвет на БНР на 2 юли м.г., само ден встъпването си в длъжност като генерален директор на радиото. Заедно с другите двама присъстващи членове на съвета Костов одобрил собствената си оставка от позицията начело на Радио София, която заемаше дотогава, и получаването на близо 30 000 лв. компенсация за неизползван отпуск.

Антикорупционната комисия стига до извода, че Костов е имал право да участва в обсъждането на собствената си оставка, а гласуването му не е довело до автоматично изплащане на парите. Това станало едва след прекратяване на трудовия му договор. Според Цацаров и колегите му в КПКОНПИ Костов се лишил от възможността да запази поста си в Радио София, ползвайки неплатен отпуск, докато е начело на БНР. Той не се възползвал от това, а предпочел да получи обезщетението. В решението пише, че „като е поискал прекратяването на трудовото си правоотношение Светослав Костов се е лишил от правото да се възползва от полагащия му се неплатен отпуск за времетраенето на мандата му като генерален директор и по този начин да запази работното си място като директор в Радио София“.

Костов бе избран начело на БНР от Съвета за електронни медии на 28 юни м.г. Мандатът на генералния директор е със срок от 3 г. В първия работен ден след това УС на БНР гласува единодушно оставката му като шеф на Радио София. Всъщност Костов управлява радиото до октомври м.г., когато бе уволнен от СЕМ след разкритията на журналистката Силвия Великов, че директорът е организирал свалянето й от ефир заради начина, по който тя отразява процедурата за избора на Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. В момента Костов обжалва отстраняването си.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    На фона на 600-800 лв средна заплата за страната,каква е причината един държавен чиновник да получава 30 000 лв заплата на месец,какви са му постиженията?Ако в резултат на неговата работа БНР е получило годишен допълнителен приход от 2 400 000 милиона тогава нека получава 30000 на месец.Но да получава 30 000 заради това че познава някой който го е нагласил на тази работа или е платил подкуп, такива назанчения само в България и бантустаните в Африка стават.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране