19.03.2015 | 12:41
Скандално! ЕРП-тата отчитат едни и същи разходи два пъти
Монополистите са са завишили необосновано таксите за достъп до мрежата си

КЗК обвини “ЧЕЗ разпределение България“ АД, “ЕВН България електроразпределение“ ЕАД и “Енерго-про мрежи“ АД в господстващо положение. Комисията за защина на конкуренцията (КЗК) смята, че в представените обосновки на цената ЕРП-тата отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната ЕР мрежа.

Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение.  Според КЗК, трите ЕРП-та са завишили необосновано таксите за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение. Според КЗК това ограничава потребителите на ток и засяга техните интереси.Електронносъобщителни мрежи върху стълбовната ЕР мрежа са собственост на ЕРП-тата. Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за тях. КЗК смята, че поддържането на ЕР мрежа е за сметка на приходите от основна дейност на електроразпределителните дружества. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

Пазарният анализ на КЗК е установил, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната ЕР мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

През месец май 2014 г. КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на трите ЕРП-та, съдържащи същите изводи. Впоследствие Комисията, с цел по-голяма пълнота на данните подкрепящи изводите, върна преписката за допълнително проучване. От ответните страни бяха поискани и експертизи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране