04.10.2019 | 14:06
Скандално признание: Опитали да подкупят Пеневата чета с половин милион долара
Нашите отказват и играят по правилата

Румънският футболен деятел Корнел Дину нажежи обстановката с книгата си „Мистериите на Господина“ – автобиографичен разказ на футболния специалист. Дину върна лентата към началото на 90-те години, когато от федерацията на Румъния опитали да подкупят българските национали.

Както е известно, на 20 ноемрври 1991 г. България приема Румъния в последен мач от квалификационната кампания за Евро’92. Северните ни съседи се нуждаят от успех с два гола, който ще ги прати на финалите в Швеция за сметка на Шотландия. На този фон отборът на Димитър Пенев не играе за нищо и слуховете за „полягане“ валят отвсякъде.

Според Дину румънците приготвили 500 000 долара, които да отидат по джобовете на нашите. Христо Стоичков и останалите българи обаче отказали да вземат подкупа и играли честно.
Двубоят завършва 1:1 и Румъния се разминава с Европейското първенство. Джика Хаджи пропуска дузпа, спасена от българския капитан Борислав Михайлов. Впрочем, това е единственият шампионат, пропуснат от Хаджи и компания между 1990 и 2000 година.

След мача Любослав Пенев показва демонстративно кутия от маратонки пред репортерите, за да им натрие носа заради слуховете за уговорка. В кутията вместо долари са корите на Любо. В предаването „Маратон“ пък са показани неотворените бутилки с шампанско, които румънците са приготвили предварително в съблекалнята. Румънският вратар Силвиу Лунг налита на бой на нашите в тунела на стадион „Васил Левски“.

„Президентът на Румънската футболна федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек – Дан Албан за операция „София“. Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от р. Дунав. Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 000 долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира „сделката“. Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 000 долара, но няма значение. Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата“, разкрива Корнел Дину, който тогава работи във федерацията.

Според източниците му твърдо против идеята за „шпалир“ са били Христо Стоичков, Наско Сираков и Боби Михайлов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране