02.05.2021 | 22:37
Слави напуска политиката?
Кой ще е новият лидер на „Има такъв народ“?

Слави Трифонов ще напусне изненадващо политическата сцена само броени месеци след бляскавия си дебют, научи сензационно „Уикенд” от свои източници в партията му „Има такъв народ“.

Очаква се Дългия да се оттегли от ръководството на създадената от него формация „Има такъв народ” и да я остави в ръцете на настоящия съпредседател Тошко Йорданов.

Слави няма никакво намерение да поема отговорност и да предложи правителство и по тази причина веднага върна мандата на президента Радев.

Това беше ясно в политическите среди още преди седмица, но доста озадачи почитателите на Дългия и срещу него заваляха остри думи от довчерашните му гласоподаватели.

Аргументът, който Трифонов изтъкна, е напълно несериозен – предложеното от партията му правителство спокойно би могло да събере доста солидна парламентарна подкрепа.

Всъщност, Слави изобщо не бил готов да се нагърбва с толкова сложна и отговорна задача като управлението на страната и нямал никакъв подготвен екип.

Вариантът да предложи Антоанета Стефанова за премиер хрумнал спонтанно на Дългия буквално дни преди срещата с Радев. Преди това опцията била при президента да се яви Тошко Йорданов, който да направи същото.

След като „Има такъв народ” дезертираха и се изложиха с отказа си да поемат отговорност, се наложи Слави Трифонов лично да се появи с живо включване по партийната си телевизия „7/8 ТВ”.

Дългия бе доста блед и с червеникави петна по лицето и призна, че коронавируса го е ударил по-тежко и сега изпитва болки в гърба и кръста. Това беше ясен намек, че скоро няма да се включи активно в парламентарната дейност.

Аргументите му за „решението на суверена” звучаха нелепо и го разобличиха, че той на практика не предлага никаква съществена промяна.

Според източник на „Уикенд”, Трифонов до няколко седмици ще обяви, че се оттегля от активната политика и ще бъде в ролята на нещо като „почетен председател” на „Има такъв народ”.

Реално партията ще се управлява от Тошко Йорданов, настоящата председателка на парламента Ива Митева, и Виктория Василева, която организираше изборните им листи. „По този начин Слави се надява да свали свръхочакванията към себе си, а същевременно да запази влиянието си като политически брокер. Няма да му се налага и да ходи в парламента”, тълкува странния му ход политически анализатор пред „Уикенд”.

Възможно било той дори да не води нито една листа на задаващите се като много вероятни предсрочни парламентарни избори през лятото. Аргументът, който Слави ще изтъкне, е нестабилното му здравословно състояние.

Очакванията са по този начин „Има такъв народ” да спадне до между 8 и 12% електорална подкрепа – по-малко, отколкото взе на изборите на 4 април.

Така и Слави ще може удачно да играе предварително заплютата си роля на политически балансьор с до 30 депутати в парламента, а не като втора политическа сила с над 50 мандата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране