07.01.2020 | 10:54
След медийни публикации и прокуратурата ще провери ВЕЦ „Бебреш“
Централата е собственост на дружеството "Агрохолд", а управител е бащата на бившия шеф на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев

Специализираната прокуратура се самосезира по публикации в медиите за потенциална водна криза в Ботевград. Повод са публикации в медиите между 28 и 30 декември 2019 г., основани на предупреждения на кмета на града Иван Гавалюгов за приближаваща водна криза.

Разпоредената на 2 януари от премиера Бойко Борисов проверка, възложена на управляващото язовира дружество „Напоителни системи“ не показа нарушения. Централата е собственост на дружеството „Агрохолд“, а управител е бащата на бившия шеф на „Лукойл Нефтохим“ Валентин Златев и бивш кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“.

Специализираната прокуратура е възложила ДАНС да провери изнесените данни, да изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, да изиска справки за обстоятелствата около намаленото количество вода в язовир“Бебреш“, както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига. Ще се изяснява и дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини.

Ще се търсят и данни за количеството на водата в язовира, както и прогноза до кога тя ще бъде достатъчна. Прокуратурата иска да изясни и дали има други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране