11.07.2020 | 0:10
След сблъсъците: Още повече протестиращи се събират пред Министерски съвет (видео)
Стигна се до сблъсъци на протестиращи с контрапротестиращи и полиция по време на протестите

Ескалира напрежението между протестиращите и полицията на протестите в Триъгълника на властта. Пред президентството протестират привърженици на Румен Радев, а пред Министерския съвет – на кабинета. При изтеглянето на хората от митинга пред МС се стигна до сблъсък с полицията. Протестиращите пред президентството се опитаха да заемат мястото, освободено от симпатизантите на ГЕРБ, но органите на реда им попречиха.

Хората, които подкрепят кабинета тръгнаха по улица “Московска”, а протестиращите в подкрепа на президента – към парламента.

Шествието в подкрепа на Радев достигна до кръстовището пред Софийския Университет и върви в посока към “Орлов мост”.

Засилено е полицейското присъствие пред парламента и пред храм-паметника “Александър Невски”, където са паркирани автобусите на хората, дошли да подкрепят правителството.

Според пресцентъра на МВР около 19:50 ч. е възникнало напрежение, след като участници в митинга пред сградата на “Дондуков” 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20:30 ч. когато е обявен край на митинга пред сградата на Министерски съвет, част от събралите се пред “Дондуков” 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона.

Част от протестиращите се отклониха към Софийски университет и се опитаха да спрат автобусите със симпатизанти на ГЕРБ, които тръгваха от площада при храм-паметника “Св. Александър Невски”. Според пресцентъра на МВР протестиращите са повредили два автобуса.

Полицията се опита да раздели двете страни и свали шлемовете и щитовете си в знак, че иска да се избегне насилие. След това служителите на реда се оттеглиха без обяснение надолу по бул. “Васил Левски”.

По-късно се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция на бул. “Г. С. Раковски”. Трима души са арестувани.

Малко по-рано велосипедисти и пешеходци се опитаха да попречат на автобусите с поддръжници на ГЕРБ да се придвижат по булеварда.

След известно време кръстовището на “Раковска” и “Дондуков” беше освободено.

Според репортерът на bTV Канна Рачева хората, които се опитват да спрат автобусите със симпатизанти на ГЕРБ не са протестиращите при президентството, мнозинството от които се е насочило към „Орлов мост“.

Малко по-късно протестиращите се върнаха пред Министерски съвет. Според репортерите на bTV всички групи на протестиращите са се обединили в пространството на Ларгото.

Скандиранията и дюдюканията се усилва, както се увеличава и броят на хората на протеста.

Не всичко е спокойно, някои от хората носят алкохол и са много емоционални, казва репортерът на bTV Стоян Георгиев, според когото на протеста не се спазват противоепидемични мерки в момента.

Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред, съобщават от пресцентъра на МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране