11.01.2015 | 23:41
Случаят Морфов показва упадък на интелигенцията и продажност до дъно
Колко струва в пари?

Няма никакви, абсолютно никакви оправдания за режисьора Морфов да приеме поста директор на Народния театър.

Случката изглежда срамна само за някаква част от обществото. Журналисти, медии, интелектуалци намират оправдания и търсят “различни гледни точки” за да обяснят това действие. А различни гледни точки няма. Оценката може да е само една – липса на морал, скрита зад претенции за морал, конформизъм и продажност, липса на ценности. При тази новина човек си задава въпроса нормален ли е и дали това, което се случва, е истина?

Не преди година, не преди пет, а само преди около месец Морфов обяви, че ще емигрира, че напуска Народния театър, няма повече да работи на държавна работа. Като причини изтъкна не само избора на Слави Бинев за шеф на комисията за култура и медии, а посочи Бойко Борисов като основа на всичко, каза, че не приема и Вежди Рашидов за министър. Оказа се, че Морфов сега приема от ръката на същия Вежди Рашидов да стане директор на Народния. Дори да е временно, до провеждане на конкурс, постъпката на Морфов е като капитулация, като най-безсрамно завъртане по посока на вятъра. Все едно нищо особено не се е случило.

Неговият протест малко по-рано беше като морален упрек, като глас на разума и възмущението срещу политиците. В дръжава, в която политиците са омърсили всичко, остават хората на изкуството, интелектуалци, личности, които да кажат, че царят е гол. Морфов го каза за Борисов. Каза за Рашидов и Слави Бинев. В поза на морален стожер. И какво последва? Всичко беше извътяно като спектакъл, при който да се махне Бинев, а останалото е приемливо.

Групата актьори около Мутафчиев, които се държат като партийна агитка, политически партизани на Борисов, сега приласкаха и Морфов, моралният стожер менте, като обясняват постъпката му с високите цели на театъра. Пълна подигравка. Навремето имаше такава жалка “художествено-творческа интелигенция”, която се слагаше на Живков.

Постъпката на Морфов не се различава от постъпката на протестни активисти, които викаха цялото лято на 2013 година с портрети на Пеевски и Борисов “Не сме против туй, за да се върне онуй”. Постъпката на Морфов не се различава по нищо от тази на т. нар. реформатори, които декларираха, че няма да правят коалиция с Борисов, че не го искат за премиер. Морфов не се различава и от Бареков, който също най-безсрамно от пръв приятел на Борисов и негов пропагандатор се извъртя на 180 градуса.

Всички тези въртиопашки създадоха в обществото нагласите, че това е нормално, че безпринципното премятане и нагъзване е едва ли не високоморално правило.

Може и да си мислят, че е така, да намират някакви задълбочени политически обяснения за безсрамието си. Но се заблуждават, че не са останали нормални хора, които да видят колко са жалки. Морфов е симптом на упадъка.

Не само политиците са негодници, и голяма част от т. нар. протестиращи са негодници, всъщност са политически партизани, агитка за една или друга партия, с претенции да са гражданско общество.
Случаят с Морфов показва, че и интелигенцията е негодна.

Може би трябва да се извадят наистина счетоводните книги на Народния театър,  за да се види доколко е вярно това, което се мълви в артистичните среди – че определени режисьори там взимат хонорари от десетки хиляди левове за една постановка, докато в други театри мизерстват. И да се види, че цялото крякане е просто за пари.

е-vestnik.bg

1 коментар

  1. дядо Йоцо каза:

    Драги Сашо,драги Морфов,

    Пише ти дядо Йоцо от Балкана.Надявам се писмото ми да те завари в добро здраве и още да си в Народния театър.Това да си още в театъра искам за да можеш да кажеш на хората около теб,готови да го разтурят, какво съм ти писал.
    И така. Тия дни ми приглушиха ушите и заслепиха очите с показване на речите и образите ви по екрани и вестници.Като от нищото изникнахте вие борците за демокрация,справедливост и ….
    Макар,че е прието след няколко съждения да се направи умозаключение и аз като Петър Стоянов-за мен бивш президент, ще започна с умозаключението.
    Драги Сашо и хората около тебе,вие ми приличате на онези английски работници ,предшественици на чартистите,които трошели машините..Машините били виновни за тежкото им положение а не системата на частната собственост и владетелите на средствата за производство..
    ТА И ВИЕ БИЕТЕ ПО БИНЕВ А НЕ ПО СИСТЕМАТА,КОЯТО ИЗДИГА ТАКИВА КАТО НЕГО В УПРАВЛЕНЧЕСКАТА ПИРАМИДА.
    До това умозаключение достигам благодарение на следните съждения:
    1.Системата господстваща не само в българската култура през преходния период направи така,че тебе Саше да те познават ограничен кръг българи…Пиша балгари а не руснаци…
    Ти сам прецени на колко българи си мил и драг…Колко българи знаят за теб и творчеството ти…Но честно.
    Ако кръгът е тесен се сърди на системата и на онези,които премахнаха „Телевизионен театър”Чрез него хиляди българи се запознаваха със световната театрална класика но и с българските театрали режисьори,сценаристи, артисти и т.н.
    Не ти ли прави впечатление,че днешната система осигурява на шепа АРТИСТИ да бъдат показвани на
    народа чрез филми,шоу програми и пошли реклами а Венци Кисьов и Борис Годжунов…Хайде спирам,че ще забравя добрия тон
    И провери Саше дали на тези АРТИСТИ не са давани и европари заради вярност на системата…а не на твоя театър…
    2. Защо Саше ти и твоята чета не реагирахте на нелицеприятните действия и изказвания на шефа на артистите?Сложи си ръката са сърцето и го сравни с Любомир Кабакчиев,Цветана Манева и Ванча Дойчева…
    Та този ваш шеф е на върха на системата,управляваща днес българската култура.Точно неговата любима партия направи трампата на председателите на двете комисии –по еврофондовете и тази на културата…..
    Ти Саше оцени-кой е по-виновен-Слави Бинев или трампаджиите.
    3. Винаги пиша :НЕЗНАНИЕТО НЕ Е ОПРАВДАНИЕ,но защо Саше ти и хората ти не протестирахте когато министърът на културата нарече българите ЦИГАНСКА НАЦИЯ ,ПРИДРУЖЕНО С ПСУВНЯ??Може и да си реагирал но системата не показа този твой протест/ако си протстирал/
    Та Бинев, архонта,евродепутата и настоящ български депутат не може да бъде председател на комисия а псуващия и ругаещия българите може да е министър…Нещо не се връзват нещата.
    4. Рекъл си,че в знак на протест ще напуснеш Татковината.Е те баш за това българите няма да ти издигнат паметник..Бъди сигурен..
    Аз ти предлагам –когато отидеш в странство,наред с реализацията ти като театралин деец да събираш прокудените българи и да ги връщаш вТатковината.Та тогава ако не аз,то може би някой от моите внуци или друго българско дете когато порасне ще напише „Новите хъшове” а други ще ги поставят в днешния твой театър.
    Надявам се да ме разбереш за да не се появи и такъв филм като „Протестната зима на един льохман”
    Остани със здраве и не споменавай със зло
    6 декември-Никул ден 2014 г.
    Балкана,дядо Йоцо

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране