06.02.2015 | 12:26
Службите следили протестърите с разработка „Червей“
От едно място са искани СРС за протестиращи, от друго са експлоатирани

„Става въпрос за координирана операция на МВР, ДАНС и ДАТО. От едно място са искани СРС (бел. ред. специални разузнавателни средства), разрешавани са от съда, и на друго място са експлоатирани. Такава практика досега не е имало и дори не знам дали е законна.“

Това заяви председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ген. Атанас Атанасов по повод разработката „Червеи“, по която в продължение на 300 дни са подслушвани, следени и снимани участници в протестите срещу кабинета на Орешарски.

„Не става въпрос за просто подслушване, а и за контрол на трафични данни“, подчерта генералът. Той разкри и какъв е бил поводът за началото на „Червеи“. „Нещата са започнали по сигнал за изтичане на информация от МВР. Започнало е от държавни служители, за които е имало данни, че ходят на протестите“, каза Атанасов.

Той заяви, че не разполага с по-конкретна информация кои хора са били подслушвани, следени и на кои са били проверявани личните разговори в социалните мрежи и имейлите.

„Ще ви дам един жокер – потърсете шефа на Бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков. Това е институцията, която контролира използването на СРС“, каза той и допълни, че до получаването на официална информация в комисията в НС не би искал да коментира повече.

Всички имахме усещането, че протестите се контролират. Уволняваха се държавни служители, засечени на протестите. Орешарски и други във властта казваха „Ние знаем кои ходят по протестите“, коментира още председателят на вътрешната комисия.

Той заяви още, че има съпротива от МВР и службите да дадат събраната информация, защото „си дават сметка, че са прекрачили закона“. Атанасов ги призова да спрат да я крият, защото „тя ще стане известна и на комисиите, и на обществото“. „Ще настоявам да се изиска всичко събрано в бюрото на г-н Рашков, да се изиска цялата информация“, подчерта той.

„В момента секторът за сигурност се управлява от библиотекарско-сарайската групировка“, заяви ген. Атанасов, визирайки ДПС и Университета по библиотекознание и информационни технологии с ректор Стоян Денчев.

Влиянието на ДПС там е непокътнато, категоричен бе той. „Назначенията от ДПС са във всички етажи на сектор „Сигурност“ и овладяването е за да прикриват обръчите си от фирми и да печелят обществените поръчки. По отношение на кадровата политика вътрешният министър е с вързани ръце, защото по закон всяко назначение на ръководна длъжност става с негова заповед, но след писмено предложение на главния секретар – цялата кадрова политика зависи от главния секретар на МВР“, подчерта ген. Атанасов.

Той бе категоричен, че ако главният секретар Светлозар Лазаров запази поста си, моята мотивация да подкрепям това мнозинство ще намалее сериозно, каза още ген. Атанас Атанасов.

Той коментира и сигналът за подслушване на Касим Дал от средата на 2014 г. и го определи като „пълен фалшификат“, целящ „да се подслушват отцепниците от ДПС и да се осигури охрана и луксозен превоз на лидера на ДПС Лютви Местан“.

„Познавам приомите на службите – този превоз му е осигурен и за да се контролират всички негови срещи. Но всеки си избира от какво да се възползва“, коментира Атанасов.

Според него ДПС и Местан в момента са в много тежка ситуация заради политическата изолация, в която са изпаднали.  Тя е в резултат на лакомията им, заради обсебването на обществените поръчки те са изоставени дори от коалиционния си партньор БСП, заяви Атанасов.

Той бе категоричен, че икономическите лостове на ДПС не са прекъснати, но че отстраняването на техни кадри води в тази посока и „затова всяка седмица се изплакват кои техни хора са отстранени“. „С всеки отстранен се прекъсва корупционна схема и затова има такъв рев, заяви Атанасов. Според него обаче Лютви Местан не е представител на „икономико-олигархичната структура на ДПС“. Тези неща се командват от сараите на Ахмен Доган, смята Атанасов.

„Съвестните хора в парламента може би ще се наложи да защитим Местан – той има тежък проблем в партията, не е представител на икономико-олигархичната структура на ДПС. Тези неща се командват от сараите и тъй като политическо представителство на този кръг на сарайско-библиотекарската групировка започва да се чувства некомфортно да изпълнява поръчките“, заяви Атанасов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране