21.05.2020 | 12:55
Служител на НСО ръководил група за убийства
Прокуратурата твърди, че подполковникът от държафвната охранителна служба е приемал лично поръчките
Сийка Милева

Действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана е ръководил организирана престъпна група за поръчкови убийства, разпространение на наркотици и изнудвания. Тя е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата. Установено е, че той е приел поръчката за убийството на Станка Марангозова – бизнес дама, застреляна в столичния квартал „Младост“ на 10 октомври м.г. За участие в групата към наказателна отговорност са привлечени още 2 лица, за които ще се иска постоянен арест.

Служителят на НСО е с чин подполковник. Още не е установено дали е охранявал хора, заемащи висши публични длъжности. Предвид работата му той е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества, обясни още Милева. Служебните му задължения били свързани с охрана на масови мероприятия. „Той е играл логистична роля и е разпределял задачите. Приел е поръчката за Марангозова и е уговорял детайлите за убийството. Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета. В деня на убийството жертвата е проследена. За да прикрие пистолета със заглушител, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози“, обясни Милева.

В мобилния телефон на гарда от НСО е открита активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни Милева. С тях са обменяни доклади, документи, лични данни на български и чужди граждани, включително постановления на Софийската районна прокуратура.

Поръчителят на убийството на Станка Марангозова също е установен. Той е привлечен към наказателна отговорност, но към момента се укрива. Издадена е европейска заповед за арест и се издирва с бюлетина на Интерпол. Мъжът е имал неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, а за покушението е платил 50 000 лв. 46-годишната жена беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала, а до тялото имаше бяла роза. „Поръчителят е лице който има неуредени финансови взаимоотонпения с жертвата“, посочи Сийка Милева.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране