03.09.2015 | 10:04
Снимка на мъртво дете на имигранти шокира Европа
Трупът на момчето е открит на турския бряг

Снимка на мъртво малко момченце на бежанци, което лежи по лице на морския бряг, изхвърлено от морето, шокира хиляди хора по света. „Ако тази шокираща снимка на мъртво сирийско момченце, изхвърлено от морето, не промени отношението на ЕС към бежанците, какво ще го направи?”, пише в свой материал вестник „Индипендънт”.

Снимките показват малко момче да лежи по лице в пясъка на турския бряг, докато официален служител седи над него. Детето очевидно се е удавило в опит да избяга от войната, опустошаваща страната му.

То не е имало спасителна жилетка и паднало във водата заедно с други сирийци, опитали се безуспешно да стигнат към гръцкия остров Кос. Момчето на снимката е едно от групата сирийски бежанци, опитали се безуспешно да прекосят Средиземно море.

Според турската информационна агенция „Доган” три деца и една жена от малката лодка са се удавили. Двама души са оцелели, доплувайки обратно до брега със спасителни жилетки. Шокиращите снимки са като напомняне, че докато европейските лидери се опитват да предотвратят бежанската криза на континента, все повече и повече имигранти умират в отчаянието си да избягат и да стигнат до безопасността.

Британският ежедневник обяснява собственото си решение да публикува тази снимка с това, че често с повърхностните думи за „продължаващата криза с имигрантите”, лесно се забравя реалността за отчайващото положение, пред което са изправени много от бежанците.

Заедно с афганистанските граждани, сирийците представляват по-голямата част от хората, които бягат от конфликти в родината си, за да търсят по-безопасен дом в Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране