30.06.2019 | 0:01
Собственик на имот в „Младост“ прегради пътя към метрото
Хората от квартала поискаха Фандъкова лично да се намеси в спора

Жителите от района на зелените площи в „Младост“ 1 разпространиха съобщение до медиите, след като вчера теренът бе заграден от собственика му. Така на хората от района бе затруднен достъпът до метростанция „Младост“1, която се намира в непосредствена близост.

Пълният текст на съобщението:

На 27 юни 2019 г. Столичен общински съвет гласува единодушно (отменяйки решение 886 от 20.12.2018 г.) отмяна плановете за застрояване, касаещо строителството на улица и свързано строителство на 3 сгради: хотел, жилищен блок и сграда за обществено обслужване пред бл. 73 в Младост 1. Днес 29 юни 2019 г. инвеститора в лицето на Гергана Симова (Джи Ти Строй) постави ограда на поземления си имот. Това е явна демонстрация за незачитане СОС и тяхното вече прието решение да бъде спрян строежа. Ние живущите категорично не приемаме този израз на подигравка с гражданите и институциите и опити чрез сила да се бранят позиции в ущърб на хората. Заграждайки имота, се преустановява лесния  достъп до метростанция Младост 1, което възпрепятства особено много майки с колички, възрастни хора и хора със затруднено придвижване.

Нека обърнем внимание и на момента, в който се поставя оградата. Законът позволяваше на инвеститорите да го заградят и през изминалите години. Но те го правят именно в този момент, за да демонстрират арогантно сила и че никой не може да ги спре. За разлика от тях ние не искаме конфронтации и не търсим конфликт. За нас най-важната стъпка, която сме заявявали на всички наши протести  е: да се запази зелената площ като се обезщетят собствениците на друго място и теренът стане общински с отреждане за озеленяване. Време е Столична община да довърши започнатото и осъществи тази необходима за квартал Младост 1 стъпка.

В четвъртък Столичният общински съвет отмени собственото си решение от декември м.г. да урежда сметки по регулация със собственичката терена. Преди кметът Йорданка Фандъкова да предложи отмяната, се проведеха два протеста на живущите в района, които искаха столичната администрация да не позволява инвеститорът да реализира идеята за строителство на хотел, жилищна сграда, а общината да направи нова улица, която да облекчи трафика от бул. „Андрей Сахаров“ и бул. „Йерусалим“, но за сметка на съществуваща зелена площ. Същевременно инвеститорът отрече пред „Актуално“, че иска да строи хотел и обвини Фандъкова, че прави политика на гърба на компанията. От фирмата, чиято управителка е собственик на мястото, смятат да се обърнат към съда заради случилото се, след като в четвъртък заявиха, че имат разрешение за строеж на търговска сграда, а Столична община е инициирала план, даващ право на свързано застрояване на два урегулирани поземлени имота пред блок 73 и нова улична регулация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране