13.02.2015 | 8:41
София с рекорден бюджет
Фандъкова ще харчи рекорден бюджет от 1,498 млрд. лв.

През тази година София ще харчи рекорден бюджет от 1,498 млрд. лв., с какъвто не могат да се похвалят дори някои министерства. Това е с почти 33 млн. лв. повече от миналата година.След три часа горещи дебати столичните общински съветници приеха проекта за бюджет на града, след като в подкрепа на бюджета гласуваха представителите на ГЕРБ, НДСВ, Синята коалиция, „Атака” и ВМРО.

Социалистите не подкрепиха разчетите, защото липсвало план-стратегия за развитието на града. „Това е бюджет на богатия център и бедната, потънала в мизерия периферия. София не е само големите булеварди. Държим всички граждани да получават адекватна услуга на улицата, на която живеят”, коментира Калоян Паргов от БСП.

Бюджетът на Столичната община е балансиран, реалистичен и осигуряващ за поредна година устойчиви инвестиции в приоритетните сфери за развитието на града, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че не дели града на център и периферия и посочи, че големите обновени булеварди свързват хората от кварталите с централната градска част. Приоритетите на общината и през тази година ще са екология, транспорт и образование.

„За капиталовата програма са предвидени 725 млн. лв., от които 391 млн. лв. са от оперативните програми, финансирани от ЕС”, обясни председателят на бюджетната комисия Орлин Алексиев. В залата се стигна и до грозни сцени между червения съветник Николай Балалов и герберите Валя Чилова и Михаил Владов. Според социалиста няма достатъчен контрол в общината.

„Ако някой удари колата на Чилова, до 1-2 месеца тя ще получи обезщетение. Ако стълб на общината падне върху нейната кола, това може да не стане никога”, каза Белалов. По думите му, ако детето на Владов ходи на детска градина с басейн, то в София има 10 000 деца, които дори не са получили място. На нападките Чилова отвърна, че е добре всеки да прави това, което му се удава по призвание, и поиска извинение за нападката срещу колегата й Владов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране