13.10.2019 | 18:49
“Спасените” от Борисов медицински сестри са без увеличени заплати
В следващите три години 15 000 ще се грижат за 6,5 млн. българи

Въпреки уверението на премиера Бойко Борисов отпреди седмица: “Това, което обещахме на медицинските сестри, им е дадено”, оказва се, че увеличение за техните заплати няма да има поне до края на годината. На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на сестрите за начална заплата от 900-950 лв., заяви председателят на Сдружението на областните болници д-р Васислав Петров.

По думите му в областните болници отново е направен анализ и в повечето от тях средствата не достигат за повишаване на заплатите в такива размери. За обещаните 200 млн. лв. повече за догодина д-р Петров коментира, че “никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят БЛС и НЗОК коя пътека с колко ще бъде увеличена”.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев подчерта, че и в тези лечебни заведения нещата не са по-различни. Няма директор, който да не иска да увеличи заплатите, категорични са председателите на сдруженията. Д-р Тотев отбеляза, че за пореден път са били излъгани. “Вдигнаха се цените с 30% на тези пътеки, които изобщо не се работят в общинските болници и са малко като случаи в областните. Има обеми, обаче ние нямаше как да си заработим бюджетите”, коментира д-р Тотев и поясни, че в някои болници от тези пари са влезли 6 хил. лв., в други – 10-12 хил. лв. Според д-р Тотев социалните партньори са заложили фитила на бурето с барут миналата година с КТД, който е неизпълним. Според д-р Петров 3 месеца ще се дават високи заплати на всички, а след това болниците ще изпаднат в несъстоятелност

В следващите 3 години 15 хил. сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи, тъй като 1/4 от сегашния персонал няма да съществува, прогнозира Милка Василева – председател на Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Една сестра работи като за три, коментира Веселина Ганчева, представител на Асоциацията на медицинските сестри. Според нея кардинално трябва да се смени цялата система, защото тя е порочна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране