02.03.2021 | 14:15
Спечелил 1 млн. лв. от Национална лотария съди парламента
Късметлията обвинява законодателя в нанесени имуществени вреди

Късметлия с печеливш билет от „Национална лотария“ съди Народното събрание заради отнемането на лиценза на хазартния оператор. Искът срещу парламента е в размер на 760 хил. лв., колкото е неизплатената печалба, съобщава „Дневник“.

През 2018 г. Станчо Тодоров удря джакпота от 1 милион лева с лотарийния билет  „Околосветско пътешествие: 5 х 1 млн. лв., 10 х 250 хил. лв.“ Според правилата на играта мъжът трябвало да получи веднага 200 хил. лв., а остатъкът да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хил. лв. Две години по-късно обаче парламентът приема промени в Закона за хазарта, с които забрани частните монетни лотарии. Веднага след това фирмата „Ню Геймс“ на обвиняемия бизнесмен Васил Божков прекрати дейността си.

Сега късметлията търси правата си по съдебен ред с иск, който е внесъл през януари 2021 г. в Софийския градски съд (СГС). Искът срещу Народното събрание е предявен заради нарушение на принципите на правната сигурност, на защита на оправданите правни очаквания, както и на изискването за предвиждане на разумна система за компенсиране и на закрила срещу обратната сила на правните норми.

„Държавата, посредством секторния регулаторен орган – Държавна комисия за хазарта (ДКХ), чрез издаването на лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, на съответните юридически лица, измежду които е и „Ню геймс“ АД, е създала достатъчно конкретни и непротиворечиви оправдани правни очаквания у притежателите на печеливши билети, че ще могат да получат законно спечелените от тях имуществени награди, тъй като участват в игра, организирана от проверено и контролирано от държавата лице, както и че съществуват механизми за обезпечение на техните права и законни интереси по повод разсроченото изплащане на печалбите им, при условие че държавата посредством регулаторния си орган е одобрила правила за съответните игри, които предвиждат такова разсрочено изплащане на печалбите“, се посочва в исковата молба.

Както „Сега“ писа, Станчо Тодоров не е единственият ощетен собственик на печеливш билет на „Национална лотария“. От решението на Софийския градски съд, с което в началото на годината „Ню Геймс“ беше обявена в несъстоятелност, става ясно, че още петима души търсят общо над 4 500 000 лв. печалба.

С най-голяма изгоряла сума е Иваничка Х. от с. Градница, чийто лотариен билет е от разновидност „Златните пирамиди. Съкровищата на фараона: 1 печалба х 2 000 000 лева, 3 х 500 000 лева, 5 х 250 000 лева“. С него тя удря джакпота от 2 000 000 лв. Тя веднага получава 200 000 лв. от тях, а останалите трябва да бъдат изплатени на равни вноски от 90 000 лв. в продължение на 20 г. Първата е трябвало да бъде платена на 28.02.2021 г.

В решението си съдия Жаклин Комитова не спестява критики към законодателя, като констатира, че същият е „нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалбакакто и на всички контрагенти на ответното дружество, свързани с процеса за разпространение на лотарийни билети и съпътстващите това дейности, тъй като прави невъзможно плащането на печалби“.  „За подобен извод не са необходими някакви специални знания – достатьчна е нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни последици. Последици, които във веригата на свързаност на стопанските субекти, нанасят и допълнителни вреди на стопанския живот в държавата“, категорична е съдия Комитова.

Вече има известен случай, в който Народното събрание е осъдено да плати немалка сума. През февруари Върховният касационен съд осъди себе си, Народното събрание и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (сега Агенция за публичните предприятия и контрол) да платят обезщетение, което с лихвите и разноските надхвърля 1 000 000 лв., на фирма, загубила собствеността си заради действал с години закон, който противоречи на правото на Европейския съюз.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране