20.06.2020 | 12:00
Справедливият преход за зависимите от въглища региони и платформата „Brown to Green“ обсъждаха в Перник
Кметът Станислав Владимиров заяви, че екипът му е амбициран да съживи икономиката на територията на общината

Кметът на община Перник Станислав Владимиров и зам.-кметът Стефан Кръстев обсъдиха съвместната работа по справедливия преход във въглищните региони с представители на WWF България и кметът на община Бобов дол Елза Величкова. На срещата бяха обсъдени актуалните въпроси по програмата за справедлив преход, както и рисковете и възможностите от осъществяването й.

„Благодаря на WWF за огромния обем от работа, която са свършили, за да се чуе за проблема, който е болезнен в Перник и Бобов дол. Трябва да разглеждаме преструктурирането на нашата икономика в много посоки. Всичко това, обаче трябва да бъде обсъдено внимателно, за да се откриват нови работни места, а не хората да остават без работа“, заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров.

Той заяви, че екипът му е амбициран да съживи икономиката на територията на общината, защото Перник бе едно от икономическите сърца на България в близкото минало. „Търсим най-добрите варианти за създаване на атрактивна индустриална зона. Трябва да създадем добри икономически зони за стопанска дейност, която да е екологично ориентирана. Работим и по подобряване на ефективността и дигитализацията на администрацията, защото това е важно за инвеститорите, заедно с прозрачността“, каза още Владимиров.

„Основната идея на платформата „Brown to Green“ е цялостната трансформация и развитието на Югозападния въглищен регион, в който влизат Областите Кюстендил и Перник, съответно – Топлофикация Перник и ТЕЦ Бобов дол. Затова трябва заедно да намерим решение как да развием икономически тези райони, за да може определени производства да бъдат развивани тук“, каза зам.-кмета на общината Стефан Кръстев. Той добави, че това трябва да бъде посоката на работата на администрациите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране