05.10.2020 | 21:20
Спрете черния хайвер на лакомите олигарси в България
ЕНП открито защити режима на Бойко Борисов

Единственият евродепутат, който лично участва в протестите в България, Даниел Фройнд (Германия, от групата на зелените) обяви тази вечер в Европарламента, че призивът, който носи от София, е „Моля, спрете европейското финансиране – така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси“.

Пленарният дебат за предложената резолюция за България бе предшестван от дебат за обвързване на разпределението на бюджета в ЕС с върховенството на закона във всяка държава. България послужи като първи пример защо е необходимо да се прави такава връзка. „Говорих миналата седмица с много хора в София, на които им е писнало от корупцията в страната“, каза Фройнд. „Европейското финансиране само влошава нещата. Корумпирани лица изкупуват с европейски пари независими медии.“

Заседанието беше многократно прекъсвано заради проблеми с микрофоните в залата.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер (Германия), в която членува ГЕРБ, опита да замаже картината. Според него, щом има протести, значи има и свобода на словото в България. „Правителството на Бойко Борисов няма да се смени с демонстрации, а с избори през март“, заяви той.

Ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) е решило да не се дава думата на своя евродепутат Радан Кънев („Демократична България“) в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори.

От България пръв получи думата Ангел Джамбазки от ВМРО. Той атакува евродепутатите от левицата и групата на зелените, че коментират съдебната власт, а това не бивало да се прави от политици. Той нападна и ДПС като носител на корупцията в България. Спомена и скандала с имението в Росенец, но не назова име, въпреки че призова да се говори с имена срещу корупцията.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране