11.03.2021 | 15:07
Спряха запор върху имущество на Васил Божков
Няма данни за размера на собствеността на бизнесмена, посочват от съда

Административният съд в София отмени решение на НАП за запор на личното имущество на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от миналата година.

Сред посочените от съда причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността и т.н.

„При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност“, посочва съдията, който е категоричен, че е „невярно“ твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи.

Решението е окончателно.

През октомври Административният съд-София град отмени решение на НАП, с което беше наложен запор на банкови сметки и имущество за 273 150 550 лева от фирма „Ню геймс“ АД, която организираше моментни лотарийни игри у нас на Васил Божков. През ноември съдът отмени запорите на НАП върху имуществото и на жената на Божков- Елена Динева.

През декември Софийският административен съд отмени запор за близо 1 млн. лв. на основна фирма на Божков. Според съда данъчните са действали неправилно и държавата може да бъде съдена заради действията им. Ставаше въпрос за запор върху имоти за 940 978 лв., наложен от данъчните на свързаното с Васил Божков „Декарт“ ООД.

Отново днес стана известно още едно важно решение, което също се отнася и за Божков. Съдът на Европейския Съюз в Люксембург реши, че българската прокуратура не може да издава европейски заповеди за арест.

 

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране