05.08.2015 | 15:41
Сръбският завод на Цветан Василев е пред фалит
Фабриката в Парачин дължи над 20 млн. евро

Заводът за стъкло в сръбския град Парачин най-вероятно ще обяви фалит заради неплатени дългове, съобщава белградският вестник “Блиц”. Предприятието е собственик на българския банкер Цветан Василев и неофициално се смята, че заради инвестицията в него и дейността му съдът в Белград не разрешава неговата екстрадиция в България.

Кризата в стъклозавода започна след затварянето на КТБ, в която Василев също беше мажоритарен собственик. Броени дни преди банката да затвори врати на 20 юни 2014 г., Василев напусна страната. Той живее в сръбската столица Белград, а екстрадицията му в България, където е обвиняем за източване на пари от КТБ, беше отказана от сръбския съд, припомня изданието.

Фабриката за стъкло в Парачин е най-голямата на Балканите и в нея работят 850 души. Предприятието има над 20 милиона евро неплатени задължения за електричество и газ, а все още няма индикации, че Василев смята да ги плати. Според “Блиц”, на 4 август е изтекъл крайният срок, в който трябвало да бъдат платени дълговете за газ и ток, но обещаните от чужбина преводи още не са пристигнали. Според договора, първата транзакция е трябвало да бъде направена на 4 август, за да не бъде спрян газът, който поддържа горенето в пещите за стъкло.

“Няма информации от ръководството за плащане на дълга. Ситуацията е критична. Вчера ни казаха, че обстановката е изключително тежка“, заявил един от синдикалните лидери Живоин Матеич. Тревогата си изразява и председателят на синдиката “Независимост” Бобан Никодиевич.

“Не знаем дали е платено или не. Никой нищо не казва. Неизвестността е голяма. Много сме разтревожени”, каза той. Управата на предприятието е в Белград, не знаем какво ще стане с фабриката, ако дълговете не се платят , добави Никодиевич, цитиран от “Блиц”.

Бившият председател на синдиката “Независимост” Боривое Йевтич потвърди, че около 100 от близо 850 работници са подали молби за доброволно напускане на предприятието срещу компенсация от 160 евро за всяка година стаж.

В началото на годината “Сърбиягаз“ блокира банковите сметките на завода. Василев купи завода през 2012 г. за 35 милиона евро. Президентът на Сърбия Томислав Николич присъстваше на откриването на нова линия за производство на стъкло. Медиите в Сърбия коментираха, че заради връзката на Николич с Василев, българският банкер се ползва със значителни привилегии, но това изглежда е на път да приключи.

На 19 юли т.г. сръбският премиер Александър Вучич нападна остро Цветан Василев заради неплатените дългове на стъкларското предприятие. Тогава той предупреди, че няма да позволи държавата и гражданите да плащат сметките, докато банкерът трупа печалби и ги прави на глупаци.

3 коментара

  1. Бонев каза:

    Сами са си виновни сърбите. Така им се пада след като покровителстват толкова време измамника Василев. Дано вече са проумяли какъв таралеж имат в гащите и го екстрадират обратно в България.

  2. Кирил каза:

    Този завод имаше една единствена цел, за да бъде в ръцете на Василев. Чрез него Василев финансираше подкупите си към политиците в Сърбия и переше парите завлечени от депозитите в КТБ. Когато сега вече я няма банката и неограничения достъп до пари на вложителии, престъпната империя на Василев лека полека рухва. Надявам се, че сръбското общество вече е разбрало какъв престъпни се опитват да прикрият техните политици и управляващи съвсем скоро ще се надигнат на бунт срещу подобни безобразия. Лошото е, че сега остават стотици работници от този завод без препитание.

  3. Елеонора каза:

    Да ни го връщат и да се почваме!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране