27.07.2015 | 0:03
Сряда ще е най-горещият ден в годината
Жеги и през август, в края - лек дъжд

Август ще бъде горещ, но с краткотрайни превалявания през последните дни, прогнозират метеоролозите. Първите дни на отпускарския месец живакът ще се движи между 32 – 39 градуса.

„В периода 7-8 август температурите леко ще се понижат до 27-30 градуса”, обясни климатологът доц. д-р Георги Рачев пред Нова телевизия. След първите десет дни температурите ще се движат около 30 – 35 градуса, а в края на месеца живакът ще падне до 28. Екстремно високи температури се очакват тази седмица. До сряда в цялата страна ще бъде обявен жълт код заради опасно високи градуси.

„В понеделник, вторник и сряда вятърът през деня ще е ориентиран от сушата към морето, което може да доведе до сериозни изгаряния на кожата дори ако плажуващите стоят под чадъра”, заяви още Рачев. В сряда живакът ще се покачи до 40 градуса, с което се очаква това да бъде най-горещият ден през тази година. „Сянката не е спасение, защото в горещините може да получиш топлинен удар дори да си се скрил под някое дърво”, поясни климатологът.

Метеоролозите съветват децата, възрастните и хората с хронични заболявания да не излизат в най-горещите часове на деня. Всички трябва да пият много вода, да носят светли дрехи и да избягват физически натоварвания в жегите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране