29.06.2020 | 11:00
Стадионите и баровете ще взривят епидемията
На стадионите запалянковците се възприемат като здрави, викат и не спазват дистанция

Отварянето на нощните барове и публиката по стадионите може рязко да влоши ситуацията с епидемията от коронавирус у нас, а това да взриви здравната система. За това предупреждават вече втори ден лекари и специалисти.

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов повтори и днес тезата си, че рязкото сваляне на ограничителните мерки е причина за високия темп на заболеваемост в последните две седмими. Пред БНТ той бе категоричен, че отварянето на нощните заведения, в които не се спазва никаква дистанция и публиката по стадионите, която вика и се преръща, са много рискови стъпки. Балтов предупреди, че повишението на заразените ще задъха здравната система. В момента болните с коронавирус в „Пирогов“ са 29, но плавно се върви към ситуацията от предишния пик на заразата, когато те достигнаха 52-ма. Ако започват да постъпват по 100 души дневно в болница, положението за здравната система ще стане много тежко, подчерта проф. Балтов.

Същото мнение изразиха вчера проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев. Главният здавен инспектор подчерта, че футболните запалянковци не спазват мерките и се държат рисковано и обясни, че може да затвори стадионите отново, ако те не променят поведението си. Проф. Кантарджиев пък неколкократно призова хората да не се събират на групи, да не ходят по дискотеки и стадиони. Само след два дни обаче, на финалата на Купата на България, ще се съберат 12 000 футболни запалянковци.

Днес пулмологът д-р Александър Симидчиев също изрази притеснение, че отварянето на стадионите за публика може да ни докара италианския вариант от началото на пандемията. Пред БиТиВи той припомни, че взривът на заразата в Италия тръгна именно от футболна среща в град Бергамо.

На стадионите запалянковците се възприемат като здрави, викат и не спазват дистанция. Почти е невъзможно от тези 12 000 фенове да няма заразен при броя на случаите към момента в България. Тези примерно 30 заразени може да разпрострянат вируса много лесно, предупреди д-р Симидчиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране