22.03.2021 | 19:34
Стойчо Кацаров: Ако не беше Борисов, кризата щеше да се управлява по-добре
Премиерът еднолично спря ваксинацията с "Астра Зенека"

„Здравният министър би управлявал много по-добре кризата, ако не му пречеше премиерът“. Това каза в интервю за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му това си е проличало при последното отваряне на заведенията и при спирането на ваксинацията с „АстраЗенека“, които бяха лично разпореждане на Борисов, въпреки мнението на здравните власти.

В закона е казано, че ваксина може да бъде спряна само с решение на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тук беше спряна от министър-председателя. Това беше политическо решение, защото предния ден директорът на ИАЛ беше казал, че няма нито един страничен ефект, описан в България след ваксинация с тази ваксина. Политическо решение за спирането на ваксината беше и в половин Европа, каза още д-р Кацаров.

Той припомни, че България продължава да е на последно място в Европа по ваксинации и дори се наблюдава тенденция на намаляване, което означава, че ограничителните мерки ще продължат по-дълго.

Правилното решение е да се ваксинират възможно най-бързо повече хора, като се тръгне от най-уязвимите групи. Колкото по-бързо това бъде направено, толкова по-рано могат да се отменят локдауните. Това е изборът, категоричен бе д-р Кацаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране