22.01.2015 | 8:17
Страшната трагедията на релсите с д-р Михайлова и съпруга й
Той се подхлъзнал, тя се спуснала да му помогне и поела смазващия удар на трамвая

Семейство лекари бе пометено от трамвай N23 по нелеп начин до мол “Сердика” във вторник вечерта около 18,45 ч. Трагичният сблъсък е на път да остави 47-годишния д-р Илия Михайлов инвалид. Съпругата му – 43-годишната Иглика Михайлова, известен лъчетерапевт от столичната онкология, пък се бори за живота си с множество травми в областта на гърдите, съобщиха от “Пирогов”.

Семейството лекари пресичали бул. “Ситняково”, когато трамвай по линия N23 ги ударил. Според очевидци, секунда преди сблъсъка мъжът се подхлъзнал на металната релса и паднал на земята. Иглика се опитала да го вдигне – миг преди да види пред себе си жълтата мотриса, пише “Стандарт”. “По-тежкият удар в гърдите е понесла жената, която е била полуизправена в момента на удара”, заявиха полицаи. Намери ли ги хванати за ръце.

Д-р Иглика Михайлова е в реанимацията на “Пирогов” с премазани от удара гръдна област и мозъчно сътресение. Има разкъсвания на няколко вътрешни органа и се бори за живота си. Лекарите се опитват да я стабилизират, преди да вземат решение да предприемат някакви операции. Мъжът й д-р Илия Михайлов е с премазано стъпало и глезен. Кракът му е опериран от д-р Виктор Спасов от Първо хирургично отделение в “Пирогов”. Много е вероятно обаче да остане инвалид

Михайлови са бързали към отсрещния мол “Сердика”, искали са да минат през втория вход, който качва посетителите директно на третия етаж. Когато са пресичали булеварда, трамваят е бил спрял на спирката. Не е ясно дали е тръгнал на жълто или на зелено. Ватманът заявил пред разследващите, че видял в последния момент пресичащото семейство като две сенки, дръпнал аварийната спирачка, но не успял да спре тежката машина. Много е вероятно обаче в тъмнината да е потеглил, без въобще да е видял подхлъзналия се мъж и наведената му към него съпруга.

Д-р Иглика Михайлова е специалист по лъчетерапия. Родена е в Плевен, обиколила е цял свят покрай професията си. Заедно с Илия и 19-годишната си дъщеря Мария е пътувала къде ли не. Профилът й в Фейсбук показва щастливи снимки от гръцките курорти Тасос и Санторини, Париж, Барселона и Женева. Жената е специалист в лечението на рак на дебелото черво, матката и простатата, тя е невероятно уважавана от пациентите си.

Престижната национална награда за принос в българската клиничната онкология – статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, е получила д-р Иглика Михайлова от Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Тя й е била връчена през октомври м.г.на конференция МОРЕ 2014.

Д-р Михайлова е сред известните имена в онкологията. През 1995 г. е завършила медицина във ВМИ-Плевен, а през 2013 г. и здравен мениджмънт. Придобива специалности по лъчелечение през 2002 г. и онкология през 2005 г. Специализира в Безансон – Франция, и по линия на МААЕ в Прага през 2009 г. Има над 90 научни участия в страната и чужбина. Членува в Българското Онкологично дружество,
Българска Асоциация по Радиология,

Но целият й живот се срутва на 20 януари, дни преди рождения й ден, след като с мъжа си не изчакват минута и половина, за да пресекат на зелено. През октомври 2013 г. Иглика споделя в профила си: “Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите, а да виждаш розата, да гледаш нощта, а да виждаш зората. Нетърпението означава, да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна”. На Иглика й се изплъзва тази минута бленувано търпение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране