13.05.2016 | 12:17
Стреляли с автомати по джипа на Доган преди 8 години
Три куршума от автомат „Калашников“ се забиват в дясната задна врата на джипа през 2008 година, почетният председател е затворник в боянските си сараи

$Извинявайте за Пеевски. Голямата ми грешка бе, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган да преосмисли исканията си и, че избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили”. Това каза в интервю за списание „Биограф“ навръх 50-тия си рожден бившият лидер на БСП и премиер на страната Сергей Станишев на 9 май.

За два атентата срещуДоган говори пред Би Ти Ви и Лютви Местан, но нито той, нито Станишев дадоха подробности кой е вторият атентат срещу почетния председател на ДПС.  Обществото също се чудеше и маеше, защото помнеше само опита на Октай Енимехмедов да гръмне Доган с газов пистолет, докато той говореше пред националната конференция на ДПС в НДК на 19 януари 2013 година.

Само, че хората не знаят, че това е не първият, а втори опит за убийство срещу Доган, твърдят източници от службите. Първият атентат е извършен по времето на кабинета на Тройната коалиция и затова Станишев като премиер на това правителство трябва много добре да е запознат с детайлите около покушението срещу Сокола. И той трябва да отговори защо нападението, извършено край т.нар. Сараи в Бояна, е пазено в дълбока тайна вече осем години.

И разбира се крито в медиите, изцяло контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Единственият политик позволил си да открехне завесата през 2009 г е депутатът отСДС и бивш шеф на вътрешната комисия в парламента Йордан Бакалов, но гласът му остава в медийната пустиня.

Инцидентът се разиграва в предпоследния месец на 2008 г, малко след потъналото и до днес в мистерия самоубийство на „мъжката секретарка“ на  Ахмед  Доган-Ахмед  Емин.  Той ли сложи или му сложиха край на живота на 17 октомври 2008 г. в Боянските Сараи, където като в дома на бос на мафията се решаваха и решават всички важни за държавата дела. МВР, прокуратурата и ДАНС замазаха скандала като обявиха случаят за самоубийство.

Дали заради смъртта на Емин или за нещо друго, но по-малко от месец след това Ахмед Доган получава сериозно предупреждение за живота си. Това се случва в една мразовита утрин, когато джипът на председателя на ДПС излиза от Сараите в посока София наул. „Стар Беловодски път“.

Няколко метра след убежището на Сокола по автомобила е открит автоматичен огън от близката горичка. Три куршума от автомат „Калашников“ се забиват в дясната задна врата на джипа, точно до мястото където седи Доган. Спасява го само, че автомобилът е брониран.

Стрелците изчезват в неизвестна посока и от тях няма и следа и до ден днешен. Оцелелият, но силно уплашен, Доган е прибран спешно в Боянските сараи и оттогава не смее да си покаже носа навън.

Оттогава имението в Бояна, където се крие Сокола, се охранява денонощно от въоръжени гардове от НСО и жандармерия. Попитан в парламента от опозицията защо е нужно това-тогавашният вътрешен министър Румен Петков шикалкави, че “в България немалко хора са охранявани и за всички от тях има сериозни мотиви“, без да посочи мотивите.

След няколко години жандармерията бе оттеглена, но Сараите останаха под охрана на НСО и до ден днешен. Покритият случай с атентата срещу Доган обаче има развитие, твърдят запознати.  На 15 март 2013 г, почти два месеца след неуспешния опит на Октай Енимехмедов да убие Доган с газов пистолет, в недовършен строеж на къща в Бояна е открит автомат„Калашников“ със заличени номера, пълен пълнител, заглушител и оптичен мерник.

Строежът се намира на ул. „Владимир Димитров-Майстора“ в Бояна на 400 метра от пътеката, по която всеки ден се разхождал бившият вече премиер Бойко Борисов, но и до т.нар. Сараи на Ахмед Доган. Според всички медии оръжието е трябвало да убие Борисов, току що подал оставка като министър-председател. Но според хора от службите с това оръжие именно е стреляно по джипа на Доган пет години по-рано. То е крито и е извадено умишлено именно когато падна кабинетът на ГЕРБ, смятат криминалисти.

Дали е правена експертиза на това оръжие и сравнявано ли са пораженията върху джипа на Доган с изстрели от този автомат, остава загадка.

Стефан Ташев, Фрогнюз

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране