09.03.2023 | 20:19
Строителният министър ще проверява магистралите със скенер, без да дупчи
Аутобаните ни са като модерни дънки - скъпи и с много кръпки, казва регионалният министър

МРРБ ще внесе от чужбина специален скенер, с който да се проверява състоянието на пътната настилка на магистралите, без да се налага те да бъдат дупчени за проби.

Това съобщи пред бТВ служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков по повод поредните констатации за спестен асфалт при строителството на пътища. В края на февруари взети ядки от Северната скоростна тантента на София показаха, че една трета от заложения по проект асфалт липсва.

“Магистралите у нас са като модерни дънки – скъпи и с огромни кръпки”, коментира още министър Шишков. В проверения 5-километров участък на Северната тангента вече имало 63 кръпки с обща площ от 7600 кв. метра. Шишков припомни и рекордьорът –  магистрала “Хемус”, където в 8 км участък имало 235 кръпки.

По думите му след 7-8 години експлоатация било логично да се правят само текущи ремонти, но състоянието на магистралите било толкова лошо, че трябвало основно ремонтиране.

“Ние взимаме проби от магистралите, за да знаем как да ги ремонтираме, какви задания и проекти за ремонт да направим, а не за да разобличаваме някой”, каза още Шишков. Изнесените от него данни за плачевното състояние на Северната тангента на София предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ, по времето на чието управление бе изграден този път.

“Всички носят отговорност за липсващия асфалт и проблеми със земната основа – строител, проектант, надзор. Всички те са се подписали под протоколи за т.нар. скрити работи – тези, които са под земята и не се виждат. Органите, които разследват некачественото строителство ще извадят тези протоколи и ще видят под какви показатели са се подписали участниците”, каза още Шишков.

Регионалният министър не можа да цитира строителите на Северната скоростна тангента, защото изпълнителят бил консорциум от няколко фирми, а те работели и с подизпълнители. Шишков обаче допуска, че между тях е и фирмата на задържания за 72 часа строителен предприемач Велико Желев. “След като неговият адвокат така реагира на връзката със Северната тангента, предполагам, че фирмата му е сред строителите”, каза Шишков.

Тази проверка обаче все още не била завършила и затова не може задържането на Желев да се свързва с нея. Когато окончателният доклад от проверките бъде готов, той ще бъде предаден на органите на МВР и на прокуратурата, увери Шишков.

“За МРРБ е важно какво правим оттук нататък – трябват ни добри задания и проекти за ремонти, а не да се извършват по начина досега. Прави са и строителите да казват, че пътищата ни бързо се амортизират заради натовареното движение. Това е така, защото магистралите ни са малко – имаме да изградим още 1200 км”, каза Шишков.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    „Ние взимаме проби от магистралите, за да знаем как да ги ремонтираме, какви задания и проекти за ремонт да направим, а не за да разобличаваме някой“, каза още Шишков.’Ей,Шишо,докато не почнете да разобличавате и да вкарвате при бай Ставри,читави пътища няма да имаме.Или си правите сметка и вие като ония да се облизвате на асфалт…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране