18.08.2023 | 10:32
Свързани ли са с политическа нишка убийствата на Къро и на Трактора с атентата срещу Гешев?
Не бива да се допуска политиците да влияят в работата на специализираните звена, каза Димитър Иванов, по прякор Митьо Гестапото

Би било много нелогично да има политически елемент в убийството на Алексей Петров, макар че се навързаха няколко криминални прояви с такъв привкус. Това каза в „Денят започва“ по БНТ преподавателят по национална сигурност проф. Димитър Иванов.

„Още в началото на май опитът за бомбен атентат срещу кортежа на тогавашният главен прокурор Иван Гешев, убийството на Кърво в ЮАР, неяснотите около смъртта на Ангел Христов в Дупница. Това е предпоставка да се мисли, че може да има някаква нишка, която свързва тези престъпления. Според мен няма такава“, добави той.

„Заради скуката откъм политически събития на това убийство му се придава по-голямо значение, търси се някаква символ в него, какъвто не забелязвам обаче“, подчерта професорът.

„Професионалното ръководство на МВР доста сдържано подхожда. Трети ден не съм чул някой от полицейските шефове да се изхвърля с гръмки изказвания или с обещания“, коментира той.

„Алексей беше сложна личност с определени заложби към силови занимания. Той по образование и по практика в началото на кариерата е бил такъв, готвен е за антиторизъм, за пряко съприкосновение с противник. Много волеви беше. Това е човек със смело сърце“, спомня си проф. Иванов.

„Помня го още от онези години, когато работеше в специализирания отряд за борба с тероризма. В направление „Терор“ към бившото Шесто управление на Държавна сигурност наистина беше един от най-добрите професионалисти. Да му се предава обаче значение като политически фактор е несериозно обаче“, добави той.

„Когато политическата система изпадне в несистемност, т.е. когато е в криза, тогава такива фактори от порядъка на това равнище в обществения живот като Алексей Петров, получават някакво временно предимство и излизат напред“, каза още Димитър Иванов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране