08.03.2016 | 20:45
Светът се обърна срещу Шарапова, загуби 100 милиона долара за часове
Формалното провинение на рускинята е от 26 януари т.г., когато тя се е провалила на допинг тест по време на Откритото първенство на Австралия

Подозренията на фенове и анализатори, че Мария Шарапова ще обяви край на своята славна кариера в тениса, не се оправдаха. Но това, което руската суперзвезда съобщи на извънредна пресконференция в Лос Анджелис късно миналата вечер, се оказа далеч по-пагубно за бъдещото й професионално развитие на и извън корта.

Бившата №1 в света направи признание, че от години употребява медикамент, който от 1 януари 2016 г. е попаднал в списъка със забранени вещества на световната антидопингова агенция (WADA). Става въпрос за лекарството “Милдронат”, съдържащо недопустимата субстанция мелдоний, което 28-годишната Шарапова е приемала по предписание от 2006 г. насам.

Формалното провинение на рускинята е от 26 януари т.г., когато тя се е провалила на допинг тест по време на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн. Тъй като е наясно с нарушението си, Маша е отказала отварянето на Б пробата й и нейните състезателни права ще бъдат спрени официално на 12 март. Първоначално само временно, докато бъдат изяснени всички подробности по случая.

“На 22 декември получих имейл от WADA за промените в списъка със забранените за употреба вещества. Всеки може да ги види, но аз не отворих този линк – обясни Шарапова пред медиите в Калифорния. – Отнасям се към работата си с голяма отговорност. Направих огромна грешка и предадох феновете си. Предадох спорта, който практикувам от 4-годишна и който толкова много обичам. Зная, че съм изправена пред последствията, и не искам кариерата ми да завърши по този начин. Надявам се, че ще ми бъде даден шанс отново да играя тази игра.”

Потенциално най-тежкото наказание, което международната федерация (ITF) може да наложи за първо допинг провинение, е 4-годишна дисквалификация. Първото заседание по делото срещу Шарапова ще се състои на 23 март в Лондон, но индикациите сочат, че първата ракета на Русия едва ли ще се размине леко.

“Доколкото разбирам, този препарат е широко използван в Източна Европа. Той спокойно може да се купи в аптеката. Мелдоният е в списъка на забранените вещества на WADA от 1 януари и вече има много положителни допинг проби. Това нямаше да се случи, ако спортистите отделяха по-голямо внимание на списъка със забранените вещества”, саркастично отбеляза президентът на WADA Крейг Рийди.

Признанието на Шарапова предизвика мълниеносно отдръпване на доскорошните й бизнес партньори. Икономическите наблюдатели изчислиха, че само за часове след пресконференцията си най-скъпоплатената спортистка в света през последните години е загубила потенциални приходи около $100 млн.

Първи от тенис звездата се отрече нейният най-голям спонсор – “Найки”. Американският концерн за спортна екипировка плащаше по около $10 млн. годишно на Шарапова и имаше намерение след края на кариерата й да сключи с нея пожизнен договор по модела на баскетболната емблема Леброн Джеймс. Вместо това от компанията разпространиха следното съобщение: “Много сме натъжени и изненадани от новината. Взехме решение да преустановим сътрудничеството си с Мария, докато се провежда разследването.”

Това сякаш предизвика ефекта на доминото и скоро последваха още лаконични позиции. Втората бе от швейцарския производител на часовници “Таг Хойер”: “Бяхме в преговори за удължаване на нашето сътрудничество, но с оглед на настоящата ситуация марката реши да не подновява договора с г-ца Шарапова.” А третата дойде от германския автомобилен гигант “Порше”: “Ние сме много разстроени от последните новини, обявени от Мария Шарапова. Нашето решение е да отложим планираното партньорство.”

До снощи нямаше официални становища от останалите големи партньори на Шарапова – козметичната марка “Ейвън”, минералната вода “Евиан” и производителят на тенис ракети “Хед”.

Сляпа подкрепа рускинята получи само в родината си. Най-оптимистично се изказа президентът на местната тенис федерация (ФТР) Шамил Тарпишчев: “Мисля, че всичко това са глупости. Спортистите приемат това, което им дават физиотерапевтите или лекарите. Смятам, че Шарапова все пак ще играе на олимпиадата. Нека обаче изчакаме и видим как ще се развият събитията.”

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко също изрази морална подкрепа към своята сънародничка. Но също така разкри, че екипът й е бил отдавна уведомен за обновения списък на WADA.

“Това е обидно за Маша. Надявам се, че ще я видим отново на корта, и сме готови да я подкрепим – заяви Мутко. – Тя пътува от турнир на турнир, има жесток график. Тези, които са в щаба й, са длъжни да следят тези неща. Още преди половин година ние съобщихме на всички федерации и спортисти, както и на руската антидопингова агенция, че този препарат влиза в списъка на забранените вещества. Спортистите не приемат тези лекарства сами. Треньорите, лекарите, физиотерапевтите и ръководителите на федерации са длъжни да носят отговорност за това. Най-страшното е, че страдат спортистите.”

Създателят на лекарството

“Милдронат”, съдържащо забраненото в спорта вещество мелдоний – проф. Ивар Калвинш, бе открит за коментар по повод положителната допинг проба на Мария Шарапова. “Не знам защо е забранен – заяви латвиецът пред Sports.ru. – Няма доказателства употребата му да води до подобряване на резултатите на спортистите. Все едно да им забранят да ядат месо. То съдържа карнитин, който създава енергия за организма. Това е лекарство и смятам, че ако някой бъде лишен от правото да го употребява, то той е лишен от правото да е здрав.”

Бившата №1 в света

Дженифър Каприати изрази възмущение от новината, че Мария Шарапова е използвала допинг. Американката заяви, че е “изключително ядосана и разочарована”. “Аз загубих кариерата си, но никога не избрах да лъжа независимо от обстоятелствата. Трябваше да се откажа и да страдам. Нямах високоплатен екип от специалисти, които да намерят начин да излъжа системата и да чакам науката да навакса”, възмути се 39-годишната Каприати, която има три титли от Големия шлем и златен медал от олимпийски игри в кариерата си, но контузия в гърба я накара да се откаже от тениса през 2004 г.

Легендата Мартина Навратилова

призова за по-умерени реакции по адрес на Шарапова. “Всички да се успокоят засега. Нямам всички факти и се надявам, че това е невинна грешка. Доколкото знам, субстанцията беше разрешена до 2015 г.”, заяви американката с чешки корени. Друга бивша лидерка в световната ранглиста – Ким Клайстерс, бе лаконична: “Много съм разочарована да чуя подобна новина.”

Знаменитият треньор

Брад Гилбърт изрази изненадата си, че никой от лагера на Шарапова не е проверил новия списък на световната антидопингова агенция (WADA). “Още съм шокиран. Играчите носят отговорност, но това е голям пропуск от страна на хората, които работят с нея”, смята бившият наставник на Андре Агаси, Анди Родик и Анди Мъри.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране