16.06.2020 | 23:10
Светият синод поискал Кошлуков да спре „Вяра и общество“?
Синодът е забранил на клириците да участват във "Вяра и общество"
Горан Благоев

Водещият и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев обяви „началото на края на предаването“. В публикация в социалните мрежи той обяви, че летните му повторения са свалени от ефир и „то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ“.

Генералният директор на телевизията Емил Кошлуков отрече предаването да е свалено, но отправи сериозни критики към Благоев, което поставя въпроса дали „Вяра и общество“ няма да се завърне в ефир с нов водещ.

Пред Club Z Кошлуков, каза, че отдавна имало критики към работата на Благоев, по договор водещите на предавания нямали право да влизат в ролята на коментатори, а Благоев го правел. Имало и „писма от възмутени граждани“.

Генералният директор припомни, че Светият синод е забранил на клириците да участват във „Вяра и общество“.

„Това е все едно в предаването „Панорама“ да откажат да участват и ГЕРБ, и БСП, да участва само „Воля“ и ти да кажеш, че това е плурализъм. „Вяра и общество“ е водещо профилирано предаване в обществена медия, а Българската православна църква отказва да участва в него. Стриктно ще изисквам плурализъм на гледните точки“, казва генералният директор.

В понеделник вечерта Благоев публикува във Фейсбук страницата на „Вяра и общество“ обръщение към зрителите, в което обяснява, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ 1 Ивайло Огнянов е махнал от програмната схема предаването. Това станало в момент, в който подготовката на сборните предавания е била в напреднал етап.

„Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно „Вяра и общество“. Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ“, пише Благоев.

Той подчертава, че ръководството е постъпило по „непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15 годишна история“, което дори е било давано за пример от Кошлуков.

„Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оригинално предаване на „Вяра и общество“ от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг???“, пише водещият.

По думите му, до него досега неофициално е достигала информация, че „Вяра и общество“ ще бъде свалено от ефира на БНТ.

„И това, както виждаме се случва – пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо, г-н Кошлуков???“, завършва Благоев.

Кошлуков отговори, че предаването няма да бъде свалено докато той е директор на БНТ. Обмисляло се дори разширяване на тематиката. Генералният директор все пак призна, че предаването няма да е в ефир през лятната програмна пауза, но това било „практика на всички телевизии“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране