21.03.2020 | 12:03
Светият синод се осъзна: Молете се у дома
Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи

От името на Св.Синод старозагорският митрополит Киприан призовава към молитва, мъдрост и братолюбие по време на извънредното положение. Той прочете обръщението пред БНТ, което представлява разумна позиция и явно фундаменталистите в синода в лицето на Гавриил се в изолация. Ловчанският митрополит Гавриил настояваше, че молитвата извън храма не е молитва и че в храма зараза няма.  Новото решение на Св.Синод е тъкмо навреме, тъй като след 4 дни предстои голомият празник Благовещение.

„Днешната епидемия, коронавирусът – този страшен бич, който покосява земни животи и съдби – е път. И ние трябва да извървим този път, за да бъдем до хората, които са част от него. Свидетели сме на парадокс – нужно бе да се отдалечим видимо на метър или два един от друг, за да осъзнаем близостта си. Тази на сърцата си. Така, както първите християни и апостолите имаха едно сърце и една душа /Деяния 4:32/ според завета на Спасителя.

Този завет, на единение и братолюбие, е в основата на решенията на митрополитите на Св. Синод на БПЦ-БП, които ведно със Светейшия Български патриарх Неофит всекидневно възнасят усърдни молитви за всички българи в Родината, но и тези далеч от нея, които са изложени на тази опасност.

Сега, в дните на Великия пост, е необходимо всички заедно да се изправим срещу пандемията спокойно и разумно, със силна вяра и твърда надежда, с постоянна и неуморна молитва, с отговорност и дисциплина, и с взаимна грижа помежду ни. Бог изпраща изпитания, но дава и сили за тяхното преодоляване. Сам Христос ни казва: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам – да се не смущава сърцето ви нито да се плаши“ /Йоан 14:27/. За да имаме Неговия мир и да почувстваме Неговата благодат са необходими вяра, добра воля и съзнание за тежката отговорност, която има всеки един от нас. Отговорност пред предците ни, завещали ни силна и безсмъртна духовност, която е живецът на българското сърце, изстрадало, но оцеляло заради вярата си и единството в нея. Отговорност и към следовниците ни, на които пък ние да завещаем това безценно наследство от предците ни.

Бог ни показва, че се нуждаем един от друг именно в такива критични моменти, когато осъзнаваме колко сме уязвими сами. За да привлечем любовта Му трябва ние да я проявим едни към други и то ясно и категорично. Проява на такава любов е да се въздържаме да посещаваме храмовете за времето на обявеното извънредно положение. Това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване на здравето на другите вярващи. Жертва, която пали духовна свещ пред престола на Всевишния и пламти в душата на този, който я е сторил, където и да се намира.

„Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние – пастирите Христови – ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни – от Христовия дом. Всички енорийски свещеници са готови да се молят заедно с вас в домовете ви, просто ги приканете и те ще отзоват. Ако го сторите, душите ви също ще са в Божия храм, заедно с нас духовниците, защото Господ „на смирените дава благодат“/ 1 Петр.5:5 /“, посочва митрополит Киприан.

Нека Лечебницата на Христос – храмовете – да останат отворени, а ние ще имаме грижата да изпълним всички предписания и съвети на Националния оперативен щаб, на светските и лекарските власти, за да ни даде Бог да влезем заедно в радостта на предстоящата Пасха, допълва той. Ако все пак някой, по крайна необходимост, реши да отиде в Божия дом, ще го призова да спазва необходимата минимална дистанция до който и да е друг и да избягва да се докосва до каквато и да е повърхност, въпреки че църковнослужителите извършват постоянна дезинфекция, се посочва в обръщението към миряните.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране