13.05.2021 | 10:03
Свидетелите на стрелбата в софийското метро в шок
Убиецът и жертвата имали тайна връзка

Напълно е допустимо да има свидетели, които да не желаят да говорят след  стрелбата в софийското метро. Това каза в „Денят започва“ по БНТ криминалният експерт Иван Савов.

Причината за това е, че след кървавата драма тези хора са в шок, поясни той.

Вчера мъж простреля жена във влака на метростанция „Летище София“ и се самоуби. Жената е с четири огнестрелни рани и е приета в болница с опасност за живота.

Савов разказа подобен случай в сладкарница, където мъжът прострелва в главата жената до него и след това се самоубива. По думите му за съжаление този вид разчистване на лични сметки е нещо, което няма как да бъде предвидено.

„Тук става въпрос за затворени лични отношения между двама души, затова как единият от двамата ще реагира, не е предвидимо и няма как да бъде усетено, освен ако не е някой, който да е в много близки отношения с тези хора“, каза Савов.

Той изтъкна, че всеки граждани, който притежава оръжие, носи отговорност както за своите действия, така и за причинени по невнимание щети и е наясно с това още в момента, в който кандидатства за разрешително.

„Преминават се теоретичен, практически изпит, но при психологическото изследване има пропуски, то би трябвало да е по-подробно и да се прави и по-задълбочено“, смята експертът.

Няколко версии по случая са изникнали в съзнанието му след стрелбата – терористичен акт, разчистване на сметки, лични отношения.

„Това е битова свада. Използвал огнестрелно оръжие, защото е имал такова. Съвсем спокойно можеше да извади нож и да я намушка. Проблемът не е, че е бил в метрото с пистолет, а в това, че е решил да си разчисти сметките с дамата вътре в метрото“, добави той.

Бившият директор на Института по психология на МВР д-р Калин Гайдаров пък каза в „Тази сутрин“ по БТВ, че най-вероятно убиецът е планирал стрелбата в метрото.

„Мъжът не би трябвало да носи служебното си оръжие. Предполагам, че е замислил това действие, за да го носи в себе си“, коментира криминалният психолог.

Според него, вероятно става въпрос за житейски проблем.

„Тук има два възможни варианта. Единият е да има история на конфликт между двамата, независимо от какъв тип. А вторият – някакво съдбовно решение, както те го приемат, за приключване на сметките с живота“, коментира Гайдаров.

Стрелецът е бил служител в охранителна фирма. Гайдаров каза, че на хора в тази система и системата на МВР трябва да се обръща специално внимание от психолози, защото професията е отговорна и рискова.

Междувременно Нова телевизия съобщи, че жената е в много тежко състояние в реанимацията на болница „Света Анна“. Извършени са й две операции, при които са извадени два куршума. Третият е открит на местопрестъплението.

„Прави се всичко възможно. Тук имаме много опитен екип от реаниматори, които ще направят всичко възможно да спасят живота й. Вчера, непосредствено след пристигането й, са събрани два екипа хирурзи. Непосредствено след приключването на многочасова операция на коремната област, неврохирурзи започнаха обработка на раната на главата. Там проектилът е минал през главата и е извън тялото на пациентката”, обясни говорителят на УМБАЛ „Св. Анна” Антон Луков.

Окървавените тела на мъжа и жената са открити от пътничка, която е сигнализирала машиниста на мотрисата. Той съответно информира полицията. Смята се, че мъжът е изчакал последният вагон да се изпразни, за да опита да извърши убийството. Няма преки очевидци на случилото се. Ще се разглеждат камерите, за да се изясни дали двамата са се качили от една спирка.

Мъжът и жената са имали свои семейства и нямат роднинска връзка помежду си. Предполага се, че са имали любовни отношения, но това тепърва ще се проверява от разследващите. Жената е трябвало да пътува за Брюксел. Носела е малък куфар в себе си. Мъжът е бивш военен, а след като се е пенсионирал е работил в различни охранителни фирми. Оръжието, с което се е самоубил, е законно и е лично притежание. Няма данни жената да е подавала жалби срещу него.

От днес започват разпити на близките на мъжа и жената. Полицията подозира, че опитът за убийство е добре планиран.

Според психолога Ина Антонова, причината за стрелбата в метрото е ревност.

„Гневът е устойчива емоция и може да е продължил дълго време. Със сигурност има някакви действия, които предхождат случилото се. Мъжете реагират агресивно, чрез действие, а жените – чрез конфликт. Те решават вербално проблемите си“, каза тя в предаването „Здравей, България“.

„Винаги има някакво предупреждение има нещо, което тлее и нараства. Тук не говорим за импулс, а за безнадеждност.  Трябва да се загуби надеждата, което значи, че човекът е опитал няколко други начина преди да прибегне към този. Не можем да говорим за сериозен психичен проблем, защото имаме самоубийство – това е отнемане на живота поради съвест”, подчерта Антонова.

Според нея вероятно стрелецът е отправял заплахи и предупреждения към жената, но тя не е подала сигнал, тъй като отношенията им са били тайни.

Криминалистът Ботьо Ботев пък нарече кървавата драма в метрото обикновен битов случай, предизвикал много въпросителни.

„Първо, можеше ли да се проведат профилактични действия, за да не се случи подобно престъпление? – Не е възможно. Тук, проблемът е каква е психологическата насоченост на дееца. По принцип е много трудно да се предвиди какво мисли даден индивид в конкретен момент и на какво е способен, коментира той.

„В хода на разследването ще стане ясно дали престъплението е било планувано предварително. Според мен става въпрос за инцидентно възникнала агресия. Ако го е планувал, е можел да извърши убийството на много други места. Подобни случаи не са редки. Деецът може би е изчакал хората да слязат, за да останат сами. Представете си какво би станало, ако беше стрелял, докато има други пътуващи във влакчето”, каза още криминалистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране