15.03.2015 | 15:01
Свлачище остави Кърджали и Момчилград без вода
Главният водопровод прекъснат на няколко места

Активизирало се огромно свлачище прекъсна на няколко места главния водопровод, който захранва Кърджали, Момчилград и още 60 села. Без вода останаха над 50 000 души, живеещи в района. Земните маси се свлекли на трудно достъпно място край село Пъдарци в събота вечерта и повлекли водопровода, който е пропаднал около с 4 метра. Фронтът на свлачището е над 500 метра, в които са и около 150 метра от водопроводните тръби.

“Надявам се да възстановим аварията до понеделник вечер. Осигурили сме осветление за работа и през нощта”, заяви управителят на местното “ВиК” Славчо Славков. Той допълни, че възстановяването на скъсаните тръби се затруднява и трудното място, на което е аварията, до което се стига по стръмен черен път. По него не могат да преминат по-големи машини, а с двата трактора на “ВиК” работата вървеше бавно. Машините разчистваха земните маси, за да разкрият пропадналия водопровод, след което тръбите се повдигаха, за да се изравнят и заварят. 

“Знаем, че в района има свлачище, но активността му беше слаба. Земните пластове се придвижваха с 3 сантиметра на година”, заяви Веселин Илиев, специалист от “ВиК”. Според него големите количества валежи тази зима и топящият се сняг са активизирали свличането на големите земни маси.
Това е второ прекъсване на главния водопровод на Кърджали тази година. През февруари залповото изпускане на води от яз. “Кърджали” отнесе тръбите, пресичащи коритото на река Арда.

Изграждането на водопровода е започнало през далечната 1970-та, а 6 години по-късно е пуснат в експлоатация. По груби сметки подмяната на съоръжението ще струва поне 10 милиона лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране