14.02.2015 | 0:04
Свлачище повлече 22 къщи край Балчик
Пропада и пътят Дуранкулак - Варна

Свлачището край Балчик, което се образува миналата година, е на път да погълне 22 къщи. Зоната на опасност във вилна зона „Фиш-фиш” се разраства, алармираха от община Балчик.

Ако през юни миналата година засегнатата територия е била около 5000 кв. м, то сега размерът вече е 14 000 кв. м. Пряко застрашени от срутване са 7 имота, но опасност дебне и 22 други вили. Община Балчик изпрати отново информационна форма до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за свлачището във вилна зона “Фиш-фиш”.

В документа се описват засегнатите пряко 7 имотав зоната на свлачището и образувалите се пукнатини с дължина 60-70 метра по пътя между Балчик и Албена. Предложението на община Балчик е да се направи подробно геоложко проучване на района и да се изготвят проекти за укрепване.

Иска се също да се направят инженерно-геоложки мероприятия за трайно стабилизиране и укрепване на зоната, включително изграждане на битова и дъждовна канализация.Четири други свлачища, обединени в общ циркус, застрашават пътя Дуранкулак – Варна. Земята пропада от две години, а след последните дъждове свлачището се е активизиралосъобщи народният представител Валентин Николов. Сериозни пропадания има около Фара и спирка „Панорама”. Ако се стигне до затваряне на пътя, туризмът в региона ще бъде застрашен, тъй като този път е важна пътна артерия и свързва Севера с Юга, допълни Николов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране