18.06.2024 | 15:54
Свободни ли са наистина свободните професии
Като свободен професионалист всеки сам носи отговорност за посоката, в която ще се развие бизнеса му

Свободните професии в България, както и навсякъде по света, носят със себе си редица предимства и недостатъци, поради което е трудно да се каже категорично дали са “наистина свободни”.

Хората, които избират да не са на трудов договор, живеят живота си по различен начин от този да ходят на работа от 9 до 5 и да чакат деня за заплата.

Какви са особеностите на този тип заетост и защо е важно да имат достъп до кредит срещу лична карта без трудов договор, разказват специалистите по темата от Изи Кредит.

Непостоянни доходи

Доходите на хората със свободни професии са непостоянни. Те обикновено работят на проектен принцип и получават по-големи суми пари нерегулярно. Именно по тази причина имат нужда от услуга за отпускане на кредит срещу лична карта без трудов договор, с която ще получат достъп до средства, които иначе биха им били отказани точно заради липсата на регулярност на доходите.

Лична отговорност за здравно и пенсионно осигуряване

Работещите за себе си, т.е без да са наети служители, трябва да се погрижат само за здравното и пенсионни осигуряване. Някои хора предпочитат сами да избират как да инвестират парите си за пенсия и здраве, за да знаят точно какви услуги и доходност ще имат в последствие.

Без отпуск, с плаващо работно и свободно време

Хората със свободно професии могат да почиват когато искат или по-точно – когато проектите им го позволят. Това означава, че човек на свободна професия може да прекара 2 месеца на морето през лятото абсолютно свободен или да е толкова зает точно в този период, че изобщо да не стигне до плажа. Но пък за него ходенето на спа през седмицата е абсолютна реална възможност, за разлика от хората на трудов договор и фиксирано работно време и място.

Гъвкавост

Свободните професии предлагат гъвкавост по отношение на работното време, местоположението и работния процес. Може да се работи отвсякъде по света, когато е удобно, и да се структурира работния ден по начин, който отговаря на начина на живот на човека. И наистина да се усети свободата на свободната професия.

Бизнесът може да се разраства неограничено

Като свободен професионалист всеки сам носи отговорност за посоката, в която ще се развие бизнеса му. Човекът определя сам клиентите, проектите и цените си и има потенциал за много по-висок доход от работещите на трудов договор.

Когато всичко е планирано добре, финансирането с кредит може да се окаже стартовата точка, от която бизнесът да излети. Важно е при изчисляване на потенциалните разходи и печалба да се включат погасителните вноски по кредита, напомнят от Изи Кредит.

В крайна сметка, дали свободните професии са “наистина свободни” зависи от личните приоритети и обстоятелства. Ако човек цени гъвкавостта, автономността и потенциала за висок доход, тогава свободната професия може да е чудесен вариант за него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране