05.04.2016 | 15:51
“Таен служител“ в супермаркет получил заплата от 14 лева след глоби и удръжки
Внедрената от синдикат служителка се сблъскала с тежки условия на труд, доноси и лъжливи обещания

Мизерно заплащане заради много глоби и санкции, шестдневна работна седмица при тежки условия, залъгване на кандидат-служители с фалшиви очаквания, насърчаване на доносничеството и поради всичко това – голямо текучество на кадри. Това е част от работната атмосфера, на която попаднал “таен служител“, внедрен от КТ “Подкрепа“ в една от големите търговски хранителни вериги. За месец труд въпросният служител получил заплата от 14 лева след глобите и удръжките.

Дария Захариева кандидатствала за рекламния отдел на търговската верига, но реално я назначили като редови служител. Според офертата касиер, отговорник за зеленчуците и работник на “топла кухня“ трябвало да получава между 800 и 1225 лева бруто. Заплатата по договор обаче била драстично по-ниска от обявената – 440 лева. Около 900 лева нетна заплата имали шанс да получат само ръководните длъжности в магазина, които работят по 12 часа на ден.

Работното време вместо 8 часа било значително по-голямо, като Дария Захариева обясни, че ѝ се е налагало да стои по 9 часа без храна и вода. През цялото време е трябвало да стои права, тъй като касиерът няма право да сяда. Обещан ѝ бил бонус от 300 лева, ако първите три месеца не се разболее. Освен това се предлагал бонус от 300 лева, ако служител доведе на работа свой приятел и той не напусне поне 3 месеца.

Служителите заплащали всяка бракувана стока. Забранявали се разговори по телефон, дори и да са спешни. Ако някой наруши тази забрана, глобата за разговор по телефона се плащала не само от провинилия се, но и от всички служители. Служителите се глобявали и ако не хванат клиент, задигнал стока от магазина.

Внедрената служителка се натъкнала на свой колега-отговорник, чиято длъжност била да рови в кофите с отпадъци, да снима опаковки от хранителни стоки и да изисква касова бележка от служители за тях. С лошо око се гледало и на разговора между самите служители, тъй като се считало, че те можело да се договорят да ощетят компанията.

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че получените от пилотния тест с таен служител резултати са подобни на жалбите, получавани от служители в много от действащите търговски вериги в страната.

По думите му лошите практики са влезли в страната заедно с чуждите търговски дружества, а не били местен патент. От КТ “Подкрепа” призоваха служителите да създават синдикати на работните си места, да не разчитат на обещания, а да подписват само договори, които включват реалните условия на труд и при нарушения да сигнализират Инспекцията по труда.

От “Подкрепа” подновиха искането си санкциите, налагани от Инспекцията по труда, да бъдат процент от оборота на компаниите. Организацията настоява за пълна прозрачност на обявите за работа в сайтовете за търсене и предлагане на труд. Те искат да се осигури реална възможност кандидатът да се запознае предварително с трудовия договор и длъжностната характеристика.

“Трябва да се осигури възможност на представители на синдикалните организации да се срещат със служители на компаниите, в които няма структури на профсъюзите“, коментираха синдикалисти. Манолов заяви, че проверките с “таен служител” ще продължат както в други търговски вериги, така и в производствени предприятия.

1 коментар

  1. Кънчо. каза:

    И коя е веригата?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране