09.03.2016 | 0:01
Таксиджия осъди община Хасково заради непочистен сняг
Общината ще трябва да плати и съдебните разноски в размер на 751 лв.

Таксиметров шофьор осъди община Хасково, защото не е почистила от снега улица, заради което той се блъснал в електрически стълб.

Инцидентът станал навръх новогодишния празник на 31 декември 2014 година. Поради хлъзгавата настилка автомобилът на таксиджията поднесъл и се забил в стълба. Пак поради непочистения сняг по стръмната улица още 13 автомобила се блъснали в катастрофиралата кола.

Мъжът завел дело срещу общината като първоначално районният съд в Хасково отхвърлил иска за възстановяване на причинените от удара щети за 2517.08 лв. При обжалването обаче окръжният съд се произнася в негова полза.

От представените в съда доказателства става ясно, че отговорността за почистването на улиците в града в този период е на общинското предприятие “Екопрогрес”. “Фактът, че в този ден е бил мобилизиран целият състав на фирмата не е от значение, съществен е резултатът”, отбелязват в решението си магистратите.

За това решение на съда натежават и показанията на призованите полицаи, които свидетелстват, че улицата е била толкова хлъзгава, че едва са стигнали пеша до произшествието.

За да отхвърли иска на таксиджията, Районният съд е кредитирал заключение на вещо лице, което смята, че причина за катастрофата е несъобразена скорост. “Ако причината бе несъобразена скорост, нямаше още 13 автомобила да се блъснат на същото място”, опровергават това заключение окръжните съдии. Освен щетите по автомобила, общината ще трябва да плати и съдебните разноски в размер на 751 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране