23.02.2021 | 22:00
Тъпчели плувците ни с по 36 хапчета в чашка всеки ден
Треньорът Минковски или докторът Петров ни ги оставяха на масата, разкрива Светлозар Николов

Всички плувци от националния отбор са приемали по 36 хапчета в пластмасова чашка всеки ден по време на подготвителния си лагер в Белмекен. Шокиращото разкритие направи пред bTV Светлозар Николов – един от тримата уличени в употреба на анаболния стероид станозолол.

20-годишният талант категорично отхвърли твърденията на президента на федерацията Георги Аврамчев, че заедно с двамата си съотборници са приели забраненото вещество по собствена инициатива и тайно от ръководството.

„Ние тримата няма как да сме взели еднакъв допинг, освен това след лагерите всеки се прибира по родните си градове и по тази логика трябва да сме си звъннали един на друг, за да приемем това нещо – този анабол“, заяви Николов.

„Медикаментите, които приемаме, са препоръчани от лекаря на националния отбор. Съответно се купуват от националния отбор и ни ги дават на нас. Те ни ги оставят на масата. След тренировка – оставят се в чашка и всеки влиза в стаята, взима тези чашки и… Оставя ги или треньорът, или докторът. Докторът се казва Любомир Петров. Треньорът – Кристиян Минковски. На лагера в Белмекен ни даваха по 36 хапчета. Чашката беше пълна на една трета. Пиехме ги наведнъж или кой както може. Това ставаше след тренировка“, разказа плувецът.

Той допълни, че е съкрушен от новината и ако бъде наказан за максималния предвиден срок, ще приключи със спорта.

„Изключително съм изненадан. И тримата отидохме спокойни на допинг теста, даже минахме много бързо. Не са ни карали да даваме фалшиви проби от урина. Точно преди да се приберем, проби дадохме всички от националния отбор, за да видят неофициално резултатите. Но не беше споменато в коя лаборатория ще бъдат изследвани пробите и не знаехме какво се случва с тях“.

Разкритието на Николов за неофициалното тестване звучи тревожно и връща топката в полето на антидопинговия център и на изпълнителния директор д-р Виолета Заркова. Напомняме, че българската лаборатория няма лиценз и всички взети проби по закон трябва да се изпращат за изследване в чужбина.

„В началото на всяка година подписваме договор и там е обяснено – състезания, каква заплата ще получаваме. Там съответно пише и за витамините. Но когато се предоставят в чашка, никой не знае какво се слага в нея“.

„В момента съм сринат и чакаме резултатите от антидопинговата агенция. Надяваме се истината да излезе наяве. По принцип наказанието е 4 години, но стискам палци да е по-малко. Ако е 4 години, спирам със спорта“.

20-годишният Николов е смятан за голямата родна надежда в дисциплината 400 м съчетано. Той бе сред шестимата български дебютанти на световното в малък басейн в китайския град Ханджоу през 2018 г. Възпитаник е на прочутия пловдивски треньор Ботко Трендафилов.

През миналия декември Николов подобри 13-годишния национален рекорд в своята дисциплина, който принадлежеше на Михаим Александров. На държавното първенство в родния си град плувецът спира хронометрите на 4:22,59 мин.

Снимка: БТВ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране