15.02.2020 | 11:52
Търговци губят над 35 милиона лева от спрените лотарийни билети
Сметките на фирма „Ню геймс“ са запорирани

Търговци от цялата страна ще загубят общо над 35 милиона лева от лотарийни билети, които трябва да бъдат спрени от продажба и унищожени. Те не знаят как може да си получат парите от закупените от тях вече талони, след като сметките на фирма „Ню геймс“ са запорирани. Това обяви на пресконференция Борис Борисов, дистрибутор на лотарийни билети. Той обясни, че над 18 000 фирми в цялата страна ще претърпят загуби.

По данни на шефа на „Националната лотария“ Димитър Ганев към октомври 2019 г. дистрибуторската мрежа на лотарията е с 16 000 обекта. Търговците призоваха държавата да реши проблема с непродадените лотарийни билети. В противен случай заявиха готовност за протест и завеждане на колективен иск. Според промените, които предстои да бъдат обнародвани идната седмица, моментните лотарийни игри стават държавен монопол, талоните на частни фирми трябва да бъдат спрени от продажба и предадени за унищожаване.

Още миналата седмица експерти коментираха, че промените ще засегнат малките търговци, които вече са купили талони, а междувременно продажбите им са намалели и никой не знае как ще бъдат възмездени те.

В 640 търговски обекта в Сливен и Ямбол има в наличност лотарийни билети за около 1 милион лева, които не могат да бъдат върнати или продадени“, каза Борис Борисов, собственик на пунктове за продажба, цитиран от БНР. По думите му дистрибуторите ще опишат и предадат билетите, ще бъдат преброени „и в този момент някой трябва да отключи сметките, за да се дадат парите обратно“.

Търговците настояват държавата да организира връщането на непродадените билети от моментната лотария и възстановяването на вложените от тях пари.

Досега лотарията плащаше на дребните търговци не кеш, а с нови билети. Според Борис Борисов ще се наложи затваряне на павилиони, които са се занимавали с разпространението на талоните.

Търговците са недоволни, че забраната за продажбата на лотарийни билети е станала рязко, без гратисен период за продажба и изплащане, но никъде не са описани редът и начинът за връщането им на организатора на играта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране