27.04.2015 | 13:50
Теди Духовникова на инвалидна количка за 24 часа
Поводът е подкрепата на актрисата към хората с диагноза множествена склероза у нас

Едно предизвикателство “прикова” на инвалидна количка за 24 часа една от любимите български актриси Теодора Духовникова. То е част от кампанията “Ден на Колела – предизвикателството”, която стартира на 24 април с цел дееспособни хора да бъдат предизвикани да изживеят един ден на инвалидна количка.о

Организатор на кампанията е движение “МС – Мога сам”, създадено по идея на Биляна Савова, която живее с диагноза множествена склероза от 8 години. “Това предизвикателство цели да привлече общественото внимание към проблемите на хората с тази диагноза и най-вече липсата на достъп. Достъп до всичко, което един дееспособен човек може”, споделя Биляна. “Избрахме инвалидната количка като символ на ограниченията на достъпа: до диагностика, до информация, до лечение и рехабилитация, до алтернатива за лечение, до разбиране и подкрепа, до физически достъп до сгради, туристически и развлекателни съоръжения,  до образование, обучение, работа и други”.

Кампанията насочена към дееспособните хора цели да ги образова и направи по-активни в тяхната подкрепа към тези, които живеят всеки ден по този начин, голяма част от които са с диагноза МС – множествена склероза. “Убедени сме, че с разбирането и подкрепата на обществото за проблемите на хората, които прекарват живота си на инвалидния стол, ще постигнем и по-голяма чуваемост от страна на държавниците у нас за ежедневните предизвикателства в техния живот”, споделят организаторите.

Експериментът ще продължи един месец до Световния ден на множествената склероза – 27 май, който тази година обръща основно внимание именно на Достъпа на хората с множествена склероза.

С всеки изминал ден, в кампанията се включват все повече хора. До момента приели предизвикателството са: Луиза Григорова, Наталия Симеонова, Саня Армутлиева, Деян Донков, Людмил Дренски, Ваня Шекерова, куклените актьори Галина Савова, Румен Угрински и Станимир Гъмов, арх. Пенка Станчева, Владина Цекова.

Първа в инвалидната количка седна инициаторът на кампанията Биляна. “От 8 години живея с тази диагноза. Познавам проблемите на хората с тази диагноза, но не предполагах за огромните предизвикателства и трудности в ежедневното им придвижване и опит за живот. След 24 часа на инвалидната количка се чувствам физически изтощена. Ръцете ме болят неистово. Беше много трудно навсякъде и по улиците, и в сградите, и на местата, на които трябваше да отида, за да си свърша работа”, споделя Биляна Савова от движение “МС – Мога Сам” и определя това предизвикателство като нечовешко изпитание на волята и мускулите.

Към количката, която е предоставена от най-големия вносител на помощни средства НОВАМЕД Хелткеър са монтирани екшън камери, предоставени от SONY България, които ще документират безпристрастно всичко, което се случва в деня на съответните приели предизвикателството хора. Камерите ще заснемат както техните преживявания, емоция и подкрепа, така и реакциите на хората насреща.

На 28 април, във вторник, друга българска актриса, придобила популярност покрай участието си в един от най-успешните българските тв сериали “Стъклен дом” – Луиза Григорова, приема предизвикателството да прекара 24 часа на инвалидния стол. След нея ще приемат щафетата и останалите потвърдили до момента желание да подкрепят кампанията хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране