01.04.2019 | 16:02
Тежко поражение за Ердоган
Партията му няма да управлява провинциите със силен индустриален и туристически сектор по цялото западно и южно крайбрежие

Местните избори в Турция от тази неделя нанесоха тежко поражение за президента Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. В осем от 12-те най-големи града в страната ПСР понесе загуба. Ердоган загуби и Истанбул, показват последните резултати.

Това се потвърждава и от последните данни на избирателната комисия, според която кандидатът за кмет на опозицията Екрем Имамоглу има преднина от 24 хиляди гласа пред бившия премиер Бинали Йълдъръм. Разликата между двамата все още е малка – през нощта бе няколко хиляди гласа в полза на Йълдъръм. Партията на Ердоган няма да управлява провинциите със силен индустриален и туристически сектор по цялото западно и южно крайбрежие. От Одрин през Измир, Айдън и Мугла до Анталия, Мерсин и Адана попадат под контрола на кемалистката Републиканска народна партия (СНР). Като цяло ПСР събира над 44.4% от гласовете, а СНР – малко над 30%, а техните основни коалиционни партньори получават по около 7%.

Анкара е под контрола на кемалистите за първи път от 25 години, коментират медиите в Турция.  Според „Ройтерс“ това е сериозно отстъпление за Ердоган, особено след като той води неуморно кампания през последните 2 месеца и твърдеше, че неделният вот е за оцеляването на Турция. Партията му каза, че ще обжалва резултатите в някои райони на Истанбул, където поражение за Ердоган би било особено символично, тъй като той започна кариерата си тук като кмет през 90-те години.

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващата подкрепа от страна на медиите в отразяването им не успяха да доведат до спечелване на столицата на страната и най-големия град, след като икономическата рецесия в страната оказа силно влияние върху избирателите.

Загубата на ислямистката партия на Ердоган в Анкара е голям удар за президента. Дори още по-голям символичен удар и по-широк знак за смаляваща се подкрепа за него е загубата на Истанбул, където той започна политическата си кариера и беше кмет през 1990-те години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране