04.06.2019 | 17:49
Токът поскъпва с 3,5%, парното – с 4,5%
Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%", оправда се шефът на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. В последните си доклади КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията – с 4.5 на сто.

Регулаторът предлага електроенергията да поскъпне в Западна България с 3,64%, за Северна България – 3,38%, Югоизточна България – 3,06%.

КЕВР предлага парното в София да поскъпне с 4,3% от юли. В Габрово регулаторът предвижда 12,3% увеличение, въпреки дружеството там поиска 108% повишаване на парното.

В Разград цената на парното, която предлага КЕВР е най-голяма – 17,53%. В Пловдив предвижда 7,04%, в Плевен малко над 6%. В Бургас – 7,04%, във Враца и Велико Търново ще скочи с над 7%, ако се вземе окончателно решение за това в края на юни.

Според омбудсмана Мая Манолова покачване на цените е неосновано и несправедливо спрямо българските граждани като се има предвид, че последното увеличение беше през октомври миналата година. Оттогава цената на природния газ не се е увеличавала на международните пазари, така че основание за повишаване няма. Омбудсманът посочи още, че продължава да намалява произведеното и разпределеното количество топлоенергия, увеличават се загубите и намаляват ремонтите по инфраструктурата на топлоенергията.

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.

„Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%“, каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране