27.05.2016 | 22:02
“Токуда” става „Аджъбадем Сити Клиник”
КЗК одобри сделката и най-голямата нова болница в София става турска

Комисията за защита на конкуренцията пусна сделката за болница “Токуда”. Според антимонополния орган придобиването на болничното заведение от турската „Аджъбадем” ще е изрядна  до установяване или засилване на господстващо положение на българския пазар.
Сделката бе обявена преди малко повече от месец. Тя е за около 250 млн. лв., като включва „Токуда”, част от “Сити Клиник” и задължения на двете болници.

Според публикуваното произнасяне КЗК:

„РАЗРЕШАВА концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Аджъбадем Саглък Хизметлери ве Тиджарет“ А.Ш. (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.), Турция  (рег. номер 2638193-210391) върху „Токушукай-София“ ЕООД (с ЕИК 121608156) и „Сити Хоспиталс енд Клиникс“ АД  (с ЕИК 203279315).“

По този начин новата структура ще стане най-голямата в България – 4 лечебни заведения с близо 750 болнични легла и 4 медицински центъра.

Сделката, официално обявена на 21 април тази година, е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на “Аджъбадем”, а останалите 23,5% – на акционери от “Сити Клиник”.

След сливането, здравната група ще продължи функционирането си под името  „Аджъбадем Сити Клиник”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране