14.09.2020 | 10:20
“Топлофикация – Перник” увеличава инвестициите си в екогорива
За да преминем към нова зелена ера, предстои много работа, казва изпълнителният директор на компанията инж. Любомир Спасов

-Инж. Спасов, „Топлофикация – Перник“ е част от Югозападен въглищен регион, разчитащ най-вече на въглищата. Смятате ли, че държавната помощ e единственото средство, което ще ви помогне за предстоящата трансформация към „зелено“ производство на енергия?

В България има 2 големи региона, които са силно зависими от изкопаемите горива, които трябва да извършат зеления преход. В единия работим ние Югозападен въглищен регион. Предвид политиката на Европа за постигане на климатично неутрална икономика, за тези региони това ще бъде голямо предизвикателство. Сами ще ни бъде много трудно и няма да успеем. Ще имаме нужда и от европейска помощ.

Европейската комисия предложи създаването на специален Фонд за справедлив преход, за да отговори на социалното, икономическото и екологичното въздействие на предстоящите промени.

Преди месеци стана ясно, че от там ЕК може да предостави на България 2,7 млрд. евро. Надяваме се с общи усилия от страна на държавата и Европа да успеем по-лесно и справедливо да преминем на по-екологична енергия.

Кои страни могат да получат финансиране?

Всяка една държава членка на ЕС има право да получи финансиране. Страните, които са силно зависими и изцяло използващи изкопаеми горива като въглищата, ще получат по-голям ресурс.

Тези средства се отпускат, за да бъдат вложени в нови мощности и промяна на енергийния микс на предприятията. Нали разбирате сами, че за да оставим въглищата и да преминем към екогорива, ние трябва изцяло да подменим нашите мощности. Това са много големи инвестиции за едно предприятие. Казвам го от личен опит. Тази година ние инвестирахме огромни средства, за да закупим газови когенератори, благодарение на които след време да преминем на природен газ. Но с това цялата трансформация не може да се реализира. За да преминем към нова зелена ера, предстои много работа.

Защо България не може да изостави въглищата до края на това десетилетие?

Защото над 60 % от електроенергията у нас се произвежда именно от въглищата. На този етап ние нямаме готови заместващи мощности, за да кажем от днес край с въглищата, от утре започваме да произвеждаме енергия от друга суровина. Това не е копче да го натиснеш и веднага да смениш канала.

Ние не можем да премахнем въглищата напълно от енергийния ни микс предвид огромния им дял в него само за едно десетилетие. Това е нереалистично от гледна точка на икономиката и сигурността на доставките. Не ме разбирайте погрешно. Ясно осъзнаваме, че животът на въглищата е към своя край. Те нямат бъдеще не само заради политиката на Европа, но и заради влошаването на тяхното състояние, заради високите цени за емисии, които трябва да плащаме като предприятие. Трансформацията към екологична енергия от алтернативни горива било то природен газ или биомаса, към което Топлофикация Перник се стреми и работи, трябва да стане с темпове, които са реалистични за нас.

Казахте, че “Топлофикация – Перник“ след години има намерение да работи на природен газ и биомаса. Тези горива ще дадат ли на абонатите Ви еко топлина?

Реализацията на нашето намерение да използваме природен газ като гориво за производството на електро и топлоенергия през летните месеци ще доведе до оптимизиране на дейността ни и ще подобри влиянието на работата ни върху качеството на въздуха в града. Природният газ генерира по-малко вредни емисии в сравнение с въглищата.

В последните години ние влагаме средства в „зелени“ инвестиции за надеждно и екологично производство. Само така ние ще можем да продължим да работим занапред. “Топлофикация Перник” е едно от големите предприятие у нас и част от гръбнака на българската енергетика. Ние сме най-големият работодател в нашия регион и предоставяме парно и топла вода на хиляди перничани. Имаме отговорност както пред държавата, така и пред хората, за това постоянно оптимизираме дейността си, за да гарантираме качество и да сме в синхрон с европейската „зелена“ политика.

Осигурихте ли вече условия да използвате биомасата?

Възнамеряваме да вложим сериозни средства за създаване на условия за производство на енергия от биомаса. Ще бъдат изградени специални тръбопроводи, по които ще се движи биогоривото. Ще инвестираме в горелки за котлите, машини за дробене на биомаса, ще бъдат вложени средства и в оформяне на площадките и системите. Биогоривото ще се съхранява върху 14 дка обособени територии в източната част на площадката на дружеството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране