04.02.2020 | 12:18
„Топлофикация – Плевен“ инвестира в екологични проекти
Централата дори няма инсталация за третиране на отпадъци, казва директорът на предприятието Йордан Василев

Миналата година „Топлофикация Плевен“ ЕАД направи сериозна инвестиция в своята газова турбина. Потърсихме директора на предприятието инж. Йордан Василев, за да ни разкаже повече за нововъведението, което ще подобри работата на предприятието.

Инж. Василев, с какво ремонтът на газовата турбина ще подобри работата на „Топлофикация – Плевен“?

-С цел повишаване на енергийната ефективност на „Топлофикация – Плевен“ ЕАД инвестирахме в нашата газова турбина. Благодарение на нея предоставяме още по-екологична енергия на абонатите ни, както и подобрихме работата на предприятието. Турбината отговаря на най-високите световни стандарти за подобен тип съоръжения. Модерна е и напълно автоматизирана.

Топлофикация – Плевен“ ЕАД притежава сериозен потенциал поради факта, че нашето основно гориво е природният газ, който е екологично гориво и е много чист продукт. Политиката на ЕС е насочена точно към това топлофикационните предприятия да работят на природен газ и да използват алтернативни горива. Ние сме крачка напред и усилено работим върху предимствата, които имаме, както и да произвеждаме качествена и екологична енергия за нашите потребители.

На какъв принцип работи турбината?

-Както вече казах, тя е напълно автоматизирана, високо ефективна и нейното управление се осъществява чрез специален софтуер. Самата връзка между оператора и турбината става с помощта на специално изградена за целта оптична линия. Електроенергията се произвежда от газовата турбина чрез свързания към нея генератор.

Инж. Василев, темата с вноса на отпадъци от други страни стана много актуална през последните месеци. Плевен бе градът, който най-много се споменаваше. Понякога се замесваше и името на вашето предприятие. Как ще коментирате?

Ние работим изцяло на природен газ и дори нямаме инсталация за третиране на отпадъците. Не сме и подавали инвестиционно намерение за извършване на подобен тип дейност, така че мога да определя всички твърдения в тази посока, като неверни спекулации.

След като работите на природен газ, за крайния потребител би трябвало цената да е по-ниска от например, ако той реши да ползва климатик. Може би той е най-предпочитаната алтернатива на централното отопление.

-Освен че парното е по-евтино, то е и по-екологично. Причината за това се дължи на факта, че сме изградили в „Топлофикация – Плевен“ ЕАД модерни очистващи инсталации и филтри, които не допускат и малкото възможни вредни газове във въздуха, независимо от факта, че ние работим на най-чистото гориво – природния газ.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране