09.02.2015 | 8:10
Тръгват хайки за крадци на парно
При проверките са били констатирани и счупени пломби на водомери

Крадци на парно са били заловени при проверка на „Топлопфикация София“. Засега изловените са само двама, но инспекцията в столицата продължава от едва седмица, съобщиха от топлинния счетоводител, тръгнал на проверките. При първото нарушение установен, че е монтиран радиатор без уред за дялово разпределение на него. В отсъствието на съпруга си жената на хванатия в крачка абонат обяснила на проверяващите, че радиаторът с топломер се намира в съседната стая, пише “Телеграф”.

Вторият случай е на нерегламентирано монтирана лира в банята отново без задължителния уред за дялово разпределение. И в двата случая са съставени протоколи, които са били подписани от титуляря на имота. От „Техем“ припомнят, че за тези отоплителни тела ще бъде начислена максимална мощност съгласно Наредбата за топлоснабдяване.

При проверките са били констатирани и счупени пломби на водомери. Това често се дължи и на летни ремонти в жилищата на клиентите, след които не се преминава към задължителното узаконяване на новомонтираните уреди, смятат от „Техем“. Според текстовете в Наредбата за топлоснабдяване като наказателна мярка хората без индивидуални водомери у дома или със стари такива ще плащат разликата между показанията на общия водомер в абонатната станция и тези на индивидуалните уреди в имотите в сградата. Това означава една доста по-висока сметка за вода

От топлинния счетоводител обясниха, че през този отоплителен сезон ще бъдат проверени над 900 сгради. До средата на март ще се извършват проверки в имоти, които са заявили нулеви прогнозни дялове или не са осигурили достъп при годишния отчет. Освен заявените нулеви показания ще се проверяват начинът на потребление в сградата, демонтираните радиатори в апартаментите, водомерите, както и пломбите и стикерите по радиаторите. Както и дали топломерите по радиаторите са изправни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране